Cell Biology Questions and Answers – Cellular Membranes – Plasma Membrane

«
»

This set of Cell Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cellular Membranes – Plasma Membrane”.

1. Transverse diffusion (flip-flop) is the movement of _____________
a) cholesterol molecule
b) amino acid
c) protein
d) phospholipid
View Answer

Answer: d
Explanation: In case of a membrane phospholipid, two types of movements are possible: lateral shift i. e. movement from one place in the bilayer membrane to the other within the same leaflet; and transverse diffusion is movement of the phospholipid from one side of the membrane to the other, which is a relatively long process.
advertisement

2. The mobility of integral proteins can be measured by physical state of the ______________
a) amino acids
b) external phospholipids
c) membrane phospholipids
d) membrane appendages
View Answer

Answer: c
Explanation: Since integral proteins are embedded in the phospholipid bilayer of the membrane, the mobility of the integral proteins is determined largely by the physical state of membrane phospholipids.

3. Two cells can be operated in such a way that leads to a common continuous plasma membrane of both.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In a technique called cell fusion, two cells from different species can be fused to have a common cytoplasm and a single continuous membrane.

4. Which of the following can not be used to mediate the fusion of plasma membranes of two different cells?
a) electric shock
b) inactivated viruses
c) Polyethylene glycol
d) emulsifier
View Answer

Answer: d
Explanation: There are various techniques that can be used to fuse two different cells and all of these are basically used to either modify the surface of plasma membrane or attach to it (inactivated viruses). Emulsifiers however do neither and are hence not used in cell fusion.
advertisement

5. FRAP can be used to analyze living cells.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: FRAP is a technique that can be used to monitor the movements of molecules across the plasma membranes of a living cell under a light microscope.

6. The erythrocyte has a _________________ shape.
a) spherical
b) convex
c) concave
d) bi-concave
View Answer

Answer: d
Explanation: The peripheral proteins of the plasma membrane of an erythrocyte are located on the internal surface and make up a fibrillar membrane skeleton, which plays a major role in determining the bi-concave shape of an erythrocyte.

7. Which of the following genetic diseases is caused by mutations in a membrane protein?
a) Alzheimer’s disease
b) Parkinson’s disease
c) Anemia
d) Hemolytic anemia
View Answer

Answer: d
Explanation: Hemolytic anemia is caused by the abnormal shapes of erythrocytes which have been traced to the mutations in ankyrin or spectrin which are plasma membrane proteins found in erythrocytes.
advertisement

8. Glycophorin is involved in which of the following disease?
a) viral fever
b) common cold
c) asthma
d) malaria
View Answer

Answer: d
Explanation: Glycophorin is the receptor utilized by the protozoan that causes malaria, providing a path for entry into the blood cells. Consequently, those who lack glycophorin A and B are immune against the disease.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cell Biology.

To practice all areas of Cell Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn