Unit Processes Questions and Answers – Halogenation and Its Types

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Halogenation and Its Types”.

1. What is meant by Halogenation?
a) Introduction of Halogen atom
b) Removal of Halogen atom
c) Introduction & Removal of Halogen atom
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Halogenation is defined as the process where one or more halogen atoms are introduced into an organic compound.

2. Which one of the following is the most important halogen in terms of preparations?
a) Bromine
b) Chlorine
c) Iodine
d) Fluorine
View Answer

Answer: b
Explanation: The chlorine derivatives, because of the greater economy in effecting their preparation, are by far the most important of the technical halogen compounds and for this reason are given primary consideration. Chlorine > Bromine > Iodine > Fluorine.

advertisement

3. Which derivative is used for aerosol propellant?
a) Bromine
b) Chlorine
c) Iodine
d) Fluorine
View Answer

Answer: d
Explanation: The fluorine derivatives is well established in the fields of refrigerants and aerosol propellants because of their stability and low boiling points.

4. Which derivative has pharmaceutical or dyeing properties?
a) Fluorine
b) Iodine
c) Bromine
d) Chlorine
View Answer

Answer: c
Explanation: The bromine derivative sometimes has certain advantages because of the greater ease in effecting the replacement of this halogen in subsequent reactions or because it possesses certain pharmaceutical or dyeing properties.

5. In which of the following reaction is Halogenation involved?
a) Addition
b) Substitution
c) Replacement
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: halogenations may involve reactions of (1) addition, (2) substitution, Le. of hydrogen, (3) replacement, i.e., of groups, for example, the hydroxyl or sulfonic acid group.

advertisement

6. What is the formula of Benzotrichloride?
a) C6H5-CCl3
b) C6H5-CHCl2
c) C6H5-CH2-Cl
d) C6H5-CH3
View Answer

Answer: a
Explanation: Benzotrichloride acts as a chlorinating agent, whose formula is C6H5-CCl3.

7. Thionyl Chloride is not a chlorinating agent.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Thionyl Chloride- SOCL2 acts as a chlorinating agent.

8. Is there a difference between Sandmeyer and Gattermann reaction?
a) Difference reaction temperature
b) Difference in pressure condition
c) Difference in catalyst
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: (HCl, Cu ) In Sandmeyer reaction : RN2Cl + Cu2Cl2 ———> RCL + N2 + Cu2Cl2 Gattermann reaction: RN2CL ———–> RCl + N2 .

advertisement

9. Which one of the following is an Addition reaction?
a) CH2=CH2 + HBr <----- CH3-CH2-Br
b) CH2=CH2 + HBr —–> CH-Br-CH2-Br
c) CH2=CH2 + Br2 —–> CH2-Br-CH2-Br
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: By adding Br2 into CH2=CH2 it breaks down the double bond between the carbon atoms, thus forming CH2-Br-CH2-Br.

10. CH3COOH + 2I ——-> CH2ICOOH + HI. What ids the name of the following reaction?
a) Chlorination
b) Bromination
c) Iodination
d) Fluorination
View Answer

Answer: c
Explanation: The following reaction is called iodination because of the addition of Iodine to the compound.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!
advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn