Unit Processes Questions and Answers – Preparations

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Preparations”.

1. The losses incidental to the neutralization of the nitrobenzene are directly proportional to what?
a) Number of washes given
b) The amount of water used
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In loss in Wash Waters, the losses incidental to the neutralization of the nitrobenzene are directly proportional to the number of washes given and the amount of water used.

2. What percent of nitric acid is added to the nitrator to produce a mixed acid during the process of continuous nitration with fortified spent acid?
a) 4%
b) 63%
c) 36%
d) 45%
View Answer

Answer: b
Explanation: During vigourous agitation in continous nitration for the production of nitrobenzene, sufficient 63 percent nitric acid is added to the nitrator to produce a mixed acid containing 4 per cent HNO3.

advertisement

3. What is the formula of m-Dinitro benzene?
a) (1,3)-Dinitrobenzene
b) (1,2)-Dinitrobenzene
c) (1,4)-Dinitrobenzene
d) (1,5)-Dinitrobenzene
View Answer

Answer: a
Explanation: ‘m’ stands for ‘meta’, and it’s position is 3rd Carbon on the benzene ring, whereas 2 and 4 are ortho and para respectively.

4. For preparation of Chloro-nitrobenzene which of the following position gives highest amount?
a) Ortho
b) Meta
b) Para
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: For the production of Chloro-nitrobenzene we get 66.9% at ortho position and 33.1% at para position.

5. Complete the above reaction: C6H5CH3 + 18H2SO4 + 18HNO3 ——–> ____ HNOSO4 + 7CO2 + 22H2O
a) 16
b) 17
c) 18
d) 19
View Answer

Answer: c
Explanation: To balance the above reaction we get : C6H5CH3 + 18H2SO4 + 18HNO3 —–> 18HNOSO4 + 7CO2 + 22H2O.

advertisement

6. What is used for the production if dyes and isocyanates?
a) Nitrotoluenes
b) Toluene
c) Phenol
d) Amines
View Answer

Answer: a
Explanation: The nitrotoluenes are used primarily as intermediates in the dye industry and the toluene diamines derived from dinitrotoluenes are used as intermediates for the production of isocyanates.

7. When naphthalene is nitrated under optimal conditions, what product do we get?
a) a(alpha)-nitrotoluene
b) b(beta)-nitrotoluene
c) (gamma)-nitrotoluene
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When naphthalene is nitrated under optimal conditions, the product consists principally of a-nitronaphthalene. The reaction takes place vigorously; and unless precautions are taken, polynitro compounds are formed.

8. The purification of products, during the formation of a(alpha)-nitronaphthalene , depends upon the following ____________
a) Use of minimum solvent
b) Constant agitation
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The purification of the crude product is accomplished also by recrystallization. The success of the purification depends upon certain details of manipulator which include (1) use of a minimum of solvent and (2) constant agitation while recrystallization takes place in order to assure the formation of crystals.

advertisement

9. In which column the crude nitroparaffins and water are stripped out of the solvent, during the “preparation of Nitroparaffins”?
a) Distillation column
b) Absorbing column
c) Stripping column
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: During the processing of Nitroparaffins, the liquid phase from the absorber is transferred to the top of a steam-heated column called the stripper in which the crude nitroparaffins and water are stripped out of the solvent.

10. During the process of nitration of propane, the main production of nitroparaffins include what ?
a) Nitromethane
b) Nitro ethane
c) 1-nitropropane
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: By the process of nitration of propane, the main production of nitroparaffins includes nitromethane, nitroethane, 1-nitropropane, and 2-nitropropane. The nitration is done in the vapor phase.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn