Unit Processes Questions and Answers – Alkylating Agents

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Alkylating Agents”.

1. Which of the following alkylating agents is employed for carbon-carbon alkylations?
a) Ethylene
b) Propylene
c) Butylenes
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The alkylating agents employed most extensively for carbon-carbon alkylations are ethylene, propylene, butylenes, and amylenes.

advertisement

2. What is obtained from petroleum-cracking operations?
a) Benzene
b) Aniline
c) Ethylene
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Ethylene and propylene are obtained from petroleum-cracking operations.

3. The olefins tend to polymerize.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The olefins tend to polymerize and are, therefore, often employed in the presence of an excess of the other reactant, which may be benzene or isobutane.

4. Alcohols are used in the manufacture of which type of ethers?
a) Isopropyl ether
b) Ethyl ether
c) Cellosolve
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Alcohols are used in the manufacture of ethers, such as ordinary ethyl ether, isopropyl ether, Cariboo, Cellosolve, and naphthyl methyl ether.

advertisement

5. Diethylaniline is prepared from aniline and ethyl alcohol in presence of which acid?
a) Nitric acid
b) Hydrochloric acid
c) Sulphuric acid
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Diethylaniline is prepared from aniline and ethyl alcohol using hydrochloric acid.

6. Fill in the blank: The alkyl sulphates often give_____ yields than the alkyl halides.
a) Higher
b) Moderate
c) Lower
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The alkyl sulphates often give higher yields than the alkyl halides but except for methyl and ethyl sulphates are more expensive.

7. Which of the following is an Aralkyl Halides?
a) Aniline
b) Phenol
c) Methanol
d) Benzyl chloride
View Answer

Answer: d
Explanation: In Aralkyl Halides, benzyl chloride is almost universally used for the introduction of the benzyl group, for instance, in the preparation of benzylethylaniline from ethylaniline.

advertisement

8. Which type of alkyl ester in used for alkylating amines?
a) Lower
b) Moderate
c) Higher
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The higher alkyl (C10 and above) esters of p-toluene sulfonic acid have been used as alkylating agents for amines, mercaptans, and thiophenols and for phenolic groups.

9. The Grignard synthesis is particularly applicable for making mixed ethers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The Grignard synthesis is particularly applicable for making mixed ethers.

10. Which of the following is an Alkylene Oxides?
a) Styrene oxides
b) Trialkyl phosphate
c) Alkylmagnesium halide
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Alkylene Oxides. Various compounds are hydroxyalkylated, using various alkylene oxides. Ethylene oxide is the agent most frequently used, but propylene, butylene, and styrene oxides are also employed.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn