Unit Processes Questions and Answers – Equilibrium Constants and Conversions

»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Equilibrium Constants and Conversions”.

1. What is first law of Thermodynamics called?
a) Jacob’s law
b) Fick’s law
c) Energy law
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The first law of thermodynamics is: energy can neither be created nor destroyed, it transforms from one form to another.
advertisement

2. Which energy a substance possesses due to motion and configuration of its atoms, molecules?
a) Potential energy
b) Kinetic energy
c) Internal energy
d) Surface energy
View Answer

Answer: c
Explanation: Internal energy a substance possesses due to motion and configuration of its atoms, molecules, it is due to motion and placing of particles within the structure.

3. Heat flow as a result of what?
a) Pressure difference
b) Concentration gradient
c) Temperature gradient
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Heat is a form of energy that flow due to difference in temperature between the two areas or surfaces of consideration.

4. The change in enthalpy of a system is called:
a) Heat of reaction
b) Standard heat of
c) Heat absorbed
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The change in enthalpy of a system when a reaction occurs, at a constant pressure is called heat of reaction.

advertisement

5. What is ‘Df (delta f) :
a) Standard heat of reaction
b) Standard heat of product
c) Standard heat of combustion
d) Standard heat of formation
View Answer

Answer: d
Explanation: The amount of energy required to form the element is ‘Df’ called as Standard heat of formation.

6. What takes place when reactants are in excess:
a) Equilibrium
b) Forward reaction
c) Backward reaction
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Forward reaction is a type of reaction where the reactants are in excess and hence the equilibrium moves forward to complete the reaction.

7. What happens in backward reaction?
a) Both reactants and products are equal
b) Reactant is in excess
c) Product is in excess
d) Needs catalyst
View Answer

Answer: c
Explanation: A backward reaction is a type of reaction where, the product is in more quantity, so to attain equilibrium reaction moves backward.

advertisement

8. What do you mean by adiabatic reaction?
a) Constant Energy
b) Constant temperature
c) Constant Pressure
d) Constant work
View Answer

Answer: a
Explanation: Adiabatic reaction takes place when change in energy is zero i.e., is no change in heat and energy of the body.

9. Are Sensible heat and Latent heat same? State whether the statement is true or false.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Sensible heat is the amount of energy stored, whereas Latent heat is the amount of energy needed to change the state of element without any change in temperature.

10. What do you mean by Entropy?
a) dS= dq *dt
b) dS= dq/dt
c) dS= dq + dt
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Entropy is defined mathematically, by differential equation relating to heat transferred in reversible process; dS= dq/dt.

advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn