Unit Processes Questions and Answers – Processes of Fischer Synthesis

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Processes of Fischer synthesis”.

1. Methane can be obtain from synthesis gas over which catalyst?
a) Aluminium
b) Zinc
c) Nickel
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: High-Btu gas consisting principally of methane can be produced by conversion of synthesis gas over nickel or iron catalysts; nickel is more active.

advertisement

2. What is the ratio of feed gas H2: CO?
a) 1:2
b) 1:3
c) 2:1
d) 3:1
View Answer

Answer: d
Explanation: Four volumes of synthesis gas is consumed per volume of methane formed. A feed gas of 3H2: 1CO ratio is desirable in accordance with the reaction.

3. Which type of reaction is methanation?
a) Endothermic
b) Exothermic
c) Neutral
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Methanation is highly exothermic, there being an evolution of 49.27 kcal per mole (29S.2°K) of methane.

4. Difficulty was encountered in gasifying non-caking coals.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Difficulty was encountered in gasifying caking coals, but not non caking fuels.

5. What is the advantage of fluid bed catalyst in methanation?
a) Fast reaction
b) High temperature
c) Remove heat
d) Supplies heat
View Answer

Answer: c
Explanation: The advantage of this technique is that only small amounts of end gas need be recycled to remove the heat of reaction because of the relatively high heat transfer obtained in the fluid bed.

advertisement

6. Which process is related to Fischer-Tropsch process?
a) Oxo
b) Synol
c) Isosynthe
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Three processes, the Oxo, Synol, and Isosynthe are related to the Fischer-Tropsch process in that hydrocarbons or oxygated chemicals are produced from mixtures of hydrogen and carbon monoxide.

7. What is the chief products of the Oxo and Synol processes?
a) Alcohols
b) Aromatics
c) Ketones
d) Amides
View Answer

Answer: a
Explanation: Aliphatic oxygenated compounds, mainly alcohols are the chief products of the Oxo and Synol processes.

8. What is produced in Oxo process?
a) Alcohols
b) Aldehydes
c) Ketones
d) Carboxylic acid
View Answer

Answer: b
Explanation: This reaction of an olefin with hydrogen and carbon monoxide in the presence of a cobalt catalyst to produce aldehydes, containing one carbon atom more than that of the hydrocarbon in the feed.

9. The Oxo process is also called what?
a) Hydrofromylation
b) Hydrogenation
c) Hydrochlorination
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The reaction results in the addition of a hydrogen atom and the formyl group (CHO) to the double bond, it would more properly be called hydroformylation.

10. The aldehyde in Oxo process is reduced to what?
a) Primary alcohol
b) Secondary alcohol
c) Tertiary alcohol
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The commercial process of Oxo process involves a second step in which aldehydes are reduced with hydrogen to primary alcohols.

advertisement

11. What is the ratio of Synthesis gas in Oxo process?
a) 1:3
b) 1:2
c) 1:1
d) 3:1
View Answer

Answer: c
Explanation: Synthesis gas and an olefin are the reactants of the Oxo process. The ratio of H2: CO is usually 1: 1.

12. Which catalyst is used for Oxo process?
a) Nickel
b) Cobalt
c) Iron
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Cobalt catalysts are universally used for the Oxo reaction.

13. How does low-molecular weight olefins react at low temperature?
a) Slowly
b) Moderately
c) Rapidly
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Low-molecular-weight olefins react at lower temperatures and more rapidly than do the higher-molecular-weight olefins.

14. For maximum yield of Oxo process, at what temperature it should react?
a) High
b) Low
c) Moderate
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: For maximum yield of aldehydes, the reaction should be operated at as Iow temperature as is compatible with a reasonable reaction rate.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn