Unit Processes Questions and Answers – Synol and Isosynthesis Processes

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Synol and Isosynthesis Processes”.

1. How many reactors does the slurry system has?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: The slurry system, has two reactors one used for the Oxo step and the other for hydrogenation steps.

advertisement

2. Copper chromite catalyst can be used for dehydrogenation step.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: An alternative method of hydrogenation uses a copper chromite catalyst. In this case, metallic cobalt is removed from the crude product before hydrogenation.

3. Fill in the blank: The Oxo process has provided a new source of high boiling _______ alcohols.
a) Aromatic
b) Amide
c) Aliphatic
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The Oxo process has provided a new source of high boiling aliphatic alcohols.

4. What is the use of Isooctyl alcohol?
a) Paint driers
b) Surface-active agent
c) Paint driers & Surface-active agent
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Derivatives of isooctyl alcohol such as isooctanoic acid and isooctylamine are used in manufacturing paint driers and as surface-active agents.

advertisement

5. Which type of alcohols are used as intermediates for preparing plasticizers?
a) Low molecular weight
b) High molecular weight
c) No effect of molecular weight
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The high-molecular-weight alcohols are used as intermediates for preparing surface-active agents and plasticizers.

6. Isosynthesis are designed to produce what?
a) Oxygenated material
b) Hydrogenated material
c) Both oxygenated and hydrogenated material
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The isosynthesis are designed to produce high yields of oxygenated materials. The isosynthesis yields highly branched aliphatic hydrocarbons and aromatics.

7. The isosynthesis only yields highly branched aliphatic hydrocarbons.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The isosynthesis yields both highly branched aliphatic hydrocarbons and aromatics.

advertisement

8. Why is it difficult to separate mixtures of oxygenates, paraffinic and olefinic hydrocarbons?
a) Temperature
b) Pressure
c) Azeotrope formation
d) Isotrope formation
View Answer

Answer: c
Explanation: The complexity of separating the mixtures of oxygenates and paraffinic and olefinic hydrocarbons. Fractionation alone may not be sufficient, because of overlapping boiling points and formation of azeotropes between oxygenates and hydrocarbons.

9. The SynoI process utilizes what ratio of gas recycle?
a) Low
b) Moderate
c) High
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The SynoI process utilizes a high ratio of gas recycle, and because the products are carried out of the reactor rapidly, the high-molecular-weight alcohols are not dehydrated.

10. What type of products is synthesised over iron nitride?
a) High molecular weight
b) Low molecular weight
c) Both high and low molecular weight
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The products from the synthesis over iron nitride are predominantly of low molecular weight.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn