Unit Processes Questions and Answers – Types of Reactions

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Reactions”.

1. What is order of reaction?
a) The sum if exponents of concentration
b) Product of exponents of concentration
c) The difference of exponents of concentration
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In a homogeneous reaction, the order of reaction is the sum of the exponents of concentration of reaction.

advertisement

2. What is (-dCa/dt) =kCa2 ?
a) Third order reaction
b) First order reaction
c) Second Order reaction
d) Fourth Order reaction
View Answer

Answer: c
Explanation: In a chemical reaction the rate equation of the reaction is written in the following form: (-dCa/dt) =kCa2.

3. In a chemical reaction, the rate of reaction is independent of the reactant concentration, what is it called what?
a) Zero order reaction
b) First order reaction
c) Second Order reaction
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In zero order reaction, the rate of reaction is independent of the reactant concentration where as in other reactions the rate of reaction depends on the reactant concentration.

4. How many reactions take place in a Simple reaction?
a) Zero reactions
b) One reaction
c) Two reactions
d) Simultaneous reactions
View Answer

Answer: b
Explanation: In a simple reaction, only one reaction is considered, therefore it is called simple.

advertisement

5. How many phases are there in Homogeneous reaction?
a) Does not depend on phases
b) Single phases
c) Multiple phases
d) Gaseous phases
View Answer

Answer: b
Explanation: Homogeneous reaction is the reaction taking place in only one phases whereas heterogeneous has many phases.

6. What do you mean by Isothermal reactions?
a) Constant pressure
b) Constant Energy
c) Constant heat
d) Constant temperature
View Answer

Answer: d
Explanation: Isothermal is a reaction in which no change in temperature takes place i.e both are at same temperature.

7. What does ‘n’ denote in a rate of reaction?
a) No of phases
b) Order of reaction
c) Order of concentration
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In a rate of reaction the order of reaction is denoted by ‘n’ in the rate equation.

advertisement

8. How many products are formed in a Parallel reaction?
a) Zero products
b) One product
c) Many products
d) Depends on reaction
View Answer

Answer: c
Explanation: As in parallel reactions more than one products are formed due to separate reactions which happens simultaneously. In series only one product is formed.

9. What happens during reversible reactions?
a) Both forward and backward happens simultaneously
b) Only forward reaction
c) Only backward reaction
d) No reaction take place
View Answer

Answer: a
Explanation: During reversible reaction forward and reverse reaction takes place simultaneously.
H2 + O2 <--> 2H2O.

10. What is the reaction in which more than one phases are involved?
a) Homogeneous reaction
b) Heterogeneous reaction
c) Catalytic reaction
d) Non catalytic reaction
View Answer

Answer: b
Explanation: In heterogeneous reaction more than one phase are involved and reaction takes place.

advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn