Unit Processes Questions and Answers – Esterification of Carboxylic Aacid and Derivatives – I

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Esterification of Carboxylc acid and Derivatives – I”.

1. What is the other name of ester-interchange reaction?
A) Ketonolysis
b) Alcoholysis
c) Aldehyde
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In the alcoholysis or ester-interchange reaction, an alcohol reacts with an ester to give a new ester.

2. Complete the following reaction: CH3COOC2H5 + HOCH3 ——> _______ + HOC2H5.
a) CH3COCH3
b) CH3COCH2CH3
c) CH3COOCH3
d) CH3COOCH2
View Answer

Answer: c
Explanation: The following reaction is ester-interchange reaction, CH3COOC2H5 + HOCH3 ——> CH3COOCH3 + HOC2H5.

advertisement

3. A mixture of amyl nitrite and ethyl alcohol produces what?
a) Nitrile
b) Nitrosamine
c) Nitro ethyl alcohol
d) Ethyl nitrite
View Answer

Answer: d
Explanation: If a mixture of amyl nitrite and ethyl alcohol containing an acid catalyst is warmed, ethyl nitrite distils out.

4. Which is the commonly used catalysts for alcoholysis?
a) Aluminium oxide
b) Sodium alkoxides
c) Iron oxide
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The most commonly used catalysts for alcoholysis, however, are the sodium alkoxides.

5. How to increase the rate in alcoholysis?
a) Increase basicity
b) Attack on positive carbonyl carbon
c) Catalyst
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: For the increase in rate is that the basicity of the alcohol oxygen is increased and that this increase in basicity facilitates attack on the positive carbonyl carbon.

6. Which of the following acts as a catalyst in alcoholysis reaction?
a) Ammonia
b) Pyridine
c) Sodium hydroxide
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Besides the sodium alkoxides, various other catalysts for this reaction have been recommended: ammonia, pyridine, tetramethylammonium hydroxide, aluminium alkoxides,l lithium methoxide, sodium hydroxide, and sodium carbonate.

advertisement

7. Titanium esters are excellent esterexchange catalysts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Titanium esters are excellent esterexchange catalysts. They are effective in catalysing interchange between two esters as well as between an alcohol and an ester. They usually do not catalyse side reactions, and they are especially useful with polymerizable materials such as methacrylates which are attacked or polymerized by standard ester-exchange catalysts.

8. What is the counterpart of alcoholysis called?
a) Acidolysis
b) Aldehyde
c) Both acidolysis and aldehyde
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The counterpart of alcoholysis, acidolysis, in which one acid displaces another from an ester is so similar to alcoholysis that little need be said about it.

9. How is reactions of an alcohol with acetic anhydride are accelerated?
a) Sulfuric acid
b) Zinc chloride
c) Phosphorus pentoxide
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Reactions of an alcohol with acetic anhydride are greatly accelerated by acid catalysts, such as sulfuric acid, zinc chloride, phosphorus pentoxide, ferric chloride, etc.

10. What is the disadvantage of Acid chloride?
a) Evolution of HCl
b) Corrosive
c) Evolution of HCl and Corrosive
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The disadvantages of acid chloride are that the hydrogen chloride evolution can cause changes in the organic compounds or serious corrosion of metal equipment.

advertisement

11. What do we get on mixing NH3 with ester?
a) Amide
b) Alcohol
c) Acid amide
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: An excellent way to make an acid amide is to treat an ester with ammonia.

12. What type of reaction is Esterification of Amides?
a) Irreversible
b) Reversible
c) Reaction doesn’t take place
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Esterification of Amides is a reversible reaction.

13. What type of reaction is Esterification of Amides?
a) Endothermic
b) Exothermic
c) Neutral
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When a high-boiling alcohol is used, the ammonia can be driven off by heating. Since the reaction is endothermic, high temperatures thermodynamically favour alcoholysis of the amide.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn