Unit Processes Questions and Answers – Aminating Agents

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aminating Agents”.

1. On what quantity does the ammonolysis of halogen and hydroxy compounds depends?
a) Specific reactants
b) Reactivity of amine
c) NH3 ratio
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Secondary and tertiary amines are almost always formed during the ammonolysis of halogen and hydroxy compounds, the quantity depending on the specific reactants, the reactivity of the amine, the NH3 ratio, and other conditions employed.

advertisement

2. The Solubility of ammonia in water is influenced by what?
a) Temperature
b) Pressure
c) Temperature & Pressure
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Aqueous ammonia might be employed under a variety of conditions, since the solubility of ammonia in water is influenced by both temperature and pressure.

3. The presence of water or other solvent is important in ammonolytic reactions.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The presence of water or other solvent must, play an important role in ammonolytic reactions above the critical temperature (131°C) of ammonia.

4. For what percent does NH3 is negatively absorbed in dilute solutions?
a) Upto 25%
b) Upto 50%
c) Upto 75%
d) Upto 100%
View Answer

Answer: b
Explanation: NH3 is negatively absorbed in dilute solutions (i.e., up to 50 per cent).

advertisement

5. When comparing NH3 and H2O vapour, as P(NH3)/P(H2O) increases, what happens to the NH3 concentration ?
a) Increases
b) Decreases
c) No change
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: with increasing NH concentration, there is a comparative acceleration in the quotient P(NH3)/P(H2O).

6. For the highest conversion to primary amines during ammonolysis, what temperature is desired ?
a) Highest
b) Lowest
c) Moderate
d) No effect
View Answer

Answer: b
Explanation: In order to obtain the highest conversion to primary amines during ammonolysis, it is advisable to employ the lowest possible temperature that produces the necessary energy-intensity factor.

7. Organic compounds are soluble in liquid ammonia.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Ammonia Dissolved in an Inert Solvent. Organic compounds are soluble in liquid ammonia to some extent and, conversely, gaseous NH3 is soluble in some organic liquids.

advertisement

8. The solubility of NH3 in organic solvents is ______ than it is in water. Fill in the blank.
a) More
b) Less
c) Equal
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The solubility of NH3 in organic solvents is less than it is in water.

9. Why is Br preferred over Cl during conversion of Halogen compounds?
a) High purity products
b) Faster reaction
c) More energy required
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: the chlorine derivatives are ordinarily employed, but bromine-substituted compounds are sometimes used because they usually lead to the formation of primary amines of higher purity under milder operating conditions.

10. In presence of what do we get Aniline from Chlorobenzene?
a) NH3, Al
b) NH3, H2O
c) NH3, Cu+
d) NH3, Zn+
View Answer

Answer: c
Explanation: We convert Chlorobenzene to Aniline in presence of NH3, Zn+ as reducing agent.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn