Unit Processes Questions and Answers – Aminating Agents-SO3H

«
»

This set of Unit Processes online test focuses on ” Aminating Agents-SO3H”.

1. Which compound would have the highest reactivity?
a) Primary
b) Secondary
c) Tertiary
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: As branching increases in a hydrocarbon molecule, reactivity decreases, as branching produces hindrances.

advertisement

2. Complete the following reaction: C14H7O2.SO3H + NH3 —–> C14H7O2.NH2 + _____
a) HSO4
b) H2SO3
c) H2SO4
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The following reaction shows the replacement of – SO3H by NH2: C14H7O2.SO3H + NH3 —–> C14H7O2.NH2 + H2SO3.

3. In Ammonlysis of aminoalkyl hydrogen sulfate, taurine is obtained by the preferential replacement of which group?
a) Hydroxyl
b) Benzoate
c) Aniline
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Taurine is obtained by the preferential replacement of the hydroxyl group.

4. What product do we get when ethylenediamine replaces ammonia as the aminating agent?
a) Ethyleneamine
b) Ethylenediamine
c) Diethylenetriamine
d) Diethylenediamine
View Answer

Answer: c
Explanation: When ethylenediamine replaces ammonia as the aminating agent, diethylenetriamine is the principal product.

advertisement

5. Which of the following is not a method for the preparation of Alkylamines?
a) Ammonolysis of alcohols
b) Hydroammonolysis of alcohols
c) Hydroammonolysis of aldehydes
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The methods for the preparation of alkylamines are : (1) ammonolysis of alcohols over alumina catalysts, (2) hydroammonolysis of alcohols over hydrogenation catalysts, and (3) hydroammonolysis of aldehydes, ketones, and carboxylic acids.

6. What are the requirements to control the production of specific amines?
a) Ratio of reactants
b) Operating conditions
c) Specific catalyst
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The control of production of specific amines in conformity with commercial requirements is made by a proper choice of ratio of reactants and operating conditions, the use of specific catalysts, and the recycling of undesired products.

7. Continuous vapor-phase reactions cannot be used for the preparation of lower alkylamines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Continuous vapor-phase reactions are used for the preparation of lower alkylamines, while both liquid- and vapour-phase techniques are employed for the higher-molecular-weight amines.

advertisement

8. The amination of alkyl halides produce which type of amines?
a) Primary
b) Secondary
c) Tertiary
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The amination of alkyl halides, the product of reaction may comprise primary, secondary, and tertiary amines, depending on the specific alcohol, the NH3 ratio, and other conditions employed.

9. The amines of the high-molecular-weight fatty alcohols are best prepared in ________ condition?
a) Pressure system
b) Temperature system
c) Enthalpy system
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The amines of the high-molecular-weight fatty alcohols are best prepared in a pressure system.

10. The lower aliphatic alcohols produce nitriles in presence of which catalyst?
a) Oxidation
b) Hydrogenation
c) Reduction
d) Dehydrogenation
View Answer

Answer: c
Explanation: When the lower aliphatic alcohols are treated with ammonia in the vapor phase in the presence of a hydrogenation catalyst, nitriles are obtained as the principal product.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes for online tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn