Unit Processes Questions and Answers -Types of Chlorinating Agents

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of chlorinating agents”.

1. Does physical and chemical factors have influence on peroxide molecules?
a) Yes
b) No
View Answer

Answer: a
Explanation: The physical and chemical agencies such as light, solvent, and temperature exert their peculiar influence on the peroxide molecules or in activating the oxygen liberated by the decomposition of the peroxides.

advertisement

2. What is the name of the following reaction: CH3CH2Cl + KI ——-> CH3CH2I + KCl?
a) Addition reaction
b) Replacement reaction
c) Substitution reaction
d) Rearrangement reaction
View Answer

Answer: b
Explanation: The above reaction is called Replacement reaction because Iodine atom replaces Chlorine atom.

3. In Aromatic Compounds Substitution, direct substitution of iodine into the benzene nucleus is feasible only in the presence of what?
a) Azo compound
b) Reducing agent
c) Oxidizing agent
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In Aromatic Compounds Substitution, direct substitution of iodine into the benzene nucleus is feasible only in the presence of an oxidizing agent. The hydrogen iodide formed simultaneously with the iodo compound is unstable: the iodine in the benzene nucleus is loosely bound; and conditions must therefore be provided to avoid reversibility. 2C6H6 + I2 + (O) ——-> 2C6H5I + H2O.

4. Which of the following compounds in contact with Fluorine are explosive in nature?
a) Benzene
b) Ether
c) Turpentine
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Under atmospheric conditions, fluorine attacks with violence all organic compounds; benzene, ether, and turpentine take fire immediately on contact with it. Explanations of this violent and disruptive activity that are in harmony with theoretical considerations.

5. Antimony pentachloride is an excellent chlorine carrier.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Antimony pentachloride is an excellent chlorine carrier. It has been used extensively in the past for the manufacture of tetrachloroethane, ethylene dichloride, and tetrachlorophthalic anhydride, but most of these chlorination have been converted to ferric chloride procedures.
advertisement

6. What is meant by photo halogenation?
a) Effect of electromagnetism
b) Reaction with wavelengths
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Photo halogenation can be broadly defined as the effect of electromagnetic radiation on halogenation reactions and includes reactions which may be produced by all wavelengths from those of radio waves through x-rays, gamma rays, etc., into cosmic rays.

7. What is the energy required to raise a molecule to a higher energy level?
a) Quantum
b) Exothermic energy
c) Work done
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The amount of energy required to raise a molecule to a higher energy level is called a quantum. One of the factors that make up a quantum is a true energy value given i.e. ergs and called Planck’s constant, but the formula for a quantum = h X constant/wavelength ( cm ).

8. What is meant by the Chlorination Catalysed by Active Carbon?
a) Promotes halogenation
b) Promotes hydrohalogenation
c) Promotes dehydrohalogenation
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Chlorination Catalysed by Active Carbon. When carbon of different densities is subjected to superheated steam, its surface is vaporized, forming capillaries which have the property of absorbing gases and compressing them into much smaller volumes. This compression, possibly combined with the catalytic effect of the metal impurities present in the carbon, promotes

9. Which of the atoms has the capacity to form mixed halogens?
a) Fluorine
b) Bromine
c) Iodine
d) Both Br and I
View Answer

Answer: d
Explanation: Bromine and iodine, because of their capacity to form mixed halogens, e.g., BrCI, BrFa, and ICI which have a low energy of activation, are excellent halogenation catalysts. In general, it can be stated that small quantities of iodine and bromine are frequently added along
advertisement

10. What is a Brine?
a) Coolant
b) Heat exchanger
c) Tower
d) Column
View Answer

Answer: a
Explanation: A Brine is a solution of NaCl, and is used as a coolant i.e. to reduce the temperature of the material.

11. What do we get when Ethyl alcohol is chlorinated?
a) Alkyl
b) Hemiacetal
c) Azo
d) Oxime
View Answer

Answer: b
Explanation: Ethyl alcohol either absolute or containing water is chlorinated to form the hemiacetal of trichloroacetaldehyde from which chloral is liberated by treatment with concentrated sulfuric acid.

12. What is the formula of DDT?
a) 1,1,1-Trichloro-2,2-bis(p-chlorophenyl) ethane
b) 1,2,2-Trichloro-2,2-bis(p-chlorophenyl) methane
c) 1,1,1-Trichloro-2,2-bis(p-chlorophenyl) propane
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The formula of DDT is: 1,1,1-Trichloro-2,2-bis(p-chlorophenyl) ethane.

13. In BHC, Benzene is chlorinated in the liquid phase in the presence of an activation agent, such as what?
a) Activating light
b) Gamma rays
c) Elemental fluorine
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: BHC (Benzene Hexachloride or Hexachlorocyclohexane), in this Benzene is chlorinated in the liquid phase in the presence of an activation agent such as activating light, gamma rays, or elemental fluorine. A mixture of five isomers of 1,2,3,4,5,6-hexachlorocyclohexane is produced .

advertisement

14. What are/is the route(s) for the formation of Vinyl chloride?
a) Alkali route
b) Thermal route
c) Ethylene Dichloride Route
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The routes for the formation of vinyl chloride are : Ethylene Dichloride , thermal, alkali and Acetylene route.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn