Unit Processes Questions and Answers – Esterification Practice

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Esterification practice”.

1. The plant for making esters from organic acids and alcohols is divided into how many types?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five
View Answer

Answer: b
Explanation: A plant for making esters from organic acids and alcohols on a large scale may be of three general types.

advertisement

2. In esterification plant it is necessary to employ which catalyst?
a) Nitric acid
b) Hydrochloric acid
c) Sulphuric acid
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In every case of esterification plant, it is now customary to employ a catalyst, which is usually sulfuric acid, in admixture with the alcohol and acid that are to react.

3. Which type of apparatus is used for commercial-scale esterification units?
a) Alloy
b) Stainless steel
c) Hydrogenated steel
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Apparatus of special grades of stainless steel is generally used for commercial-scale esterification units.

4. As temperatures and concentrations of corrodents are increased, which type of stainless steels is/are used?
a) Ferritic chromium alloys
b) Chromium-nickel alloys
c) Both the alloys
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: As temperatures and concentrations of corrodents are increased, the choice of stainless steels is narrowed to the ferritic chromium alloys and the austenitic chromium-nickel alloys.

5. Which process is used for manufacturing ethyl acetate?
a) Batch process
b) Continuous process
c) Semi batch process
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All of these process can be used for the manufacturing ethyl acetate.

advertisement

6. What does refining of the ester include?
a) Neutralising
b) Water washing
c) Agitation
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The refining of the ester distillate comprises neutralizing with sodium carbonate or lime under agitation, followed by a water washing, which removes the excess of alcohol.

7. The presence of considerable amount of water affects what?
a) Apparatus
b) Temperature
c) Both apparatus and temperature
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The presence of any considerable amount of water decreases the capacity of the apparatus and lengthens the distillation time.

8. Polyethylene terephthalate is used in the manufacture of Dacron polyester fibre.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Polyethylene terephthalate is used in the manufacture of Dacron polyester fibre, Mylar polyester film, and Cronar photographic film base.

9. Polyethylene terephthalate is prepared by a transesterification reaction.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Polyethylene terephthalate is prepared by a transesterification reaction between dimethyl terephthalate and the dihydric alcohol, ethylene glycol.

advertisement

10. Dimethyl terephthalate is obtained by esterification of what?
a) Benzene
b) Ethanol
c) Terephthalic acid
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Dimethyl terephthalate is obtained by the esterification of terephthalic acid by methanol.

11. The duration of the polymerization depends on what?
a) Temperature
b) Catalyst
c) Size of batch
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The duration of the polymerization depends on the catalyst concentration, reaction temperature, size of the batch of polymer being produced, and the amount of surface area generated in the polymerization autoclave.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn