Unit Processes Questions and Answers – Kinetic and Thermodynamics of Hydrogenation Reaction

«
»

This set of Unit Processes Question Bank focuses on “Kinetic and thermodynamics of hydrogenation reaction”.

1. What is meant by spontaneous reaction?
a) Reaction needing heat
b) Proceeds on own
c) Catalyst help
d) Change in temperature
View Answer

Answer: b
Explanation: All spontaneous reactions, i.e., those proceeding of their own accord and in the absence of any electrical influences, such as magnetic or electrostatic forces, or various forms of radiation, are attended by a free-energy decrease.

advertisement

2. Fill in the blank: Compound with the ______ free energy is the more stable.
a) Lower
b) High
c) Moderate
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The compound with the lower free energy is the more stable of the two under the experimental conditions chosen.

3. In higher olefins, what happens to the free energy on hydrogenation?
a) Increases
b) No change
c) Decreases
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: For the higher olefins, the free-energy decrease on hydrogenation is very small and approaches zero.

4. Why is it better to have reduction at low temperatures?
a) Good yield
b) No side reaction
c) Equilibrium
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: It is desirable to carry out such a reduction at lower temperatures for two pertinent reasons: (1) the equilibrium yield is better, (2) decomposition or side reactions are less likely to be troublesome.

5. Hydrogenation reactions are reversible.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Most hydrogenation reactions are reversible reactions.

advertisement

6. Destructive hydrogenation is best to occur at which temperature?
a) Higher
b) Moderate
c) Lower
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Destructive hydrogenation or hydrogenolysis would be more apt to occur at higher temperatures, for all reaction velocities are increased, and the specificity of a catalyst is, in general, markedly reduced.

7. Practically every hydrogenation reaction cannot be reversed by increasing temperature.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Temperature is one of the most important variables affecting a reaction. Practically every hydrogenation reaction can be reversed by increasing temperature. It becomes necessary, then, to work at as Iowa temperature as possible where the rate of reaction will still be satisfactory. Whereas catalysts affect only the speed and course of a reaction, temperature affects the equilibrium position, the speed, and the path, or course, of a reaction.

8. What happens to the yield on increasing temperature?
a) Increases
b) No change
c) Decreases
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In general, then, increasing temperature adversely affects the equilibrium position, so that the maximum ultimate yield is decreased; but it affects favourably the speed of a reaction, so that in a given time a greater quantity of product can be obtained.

9. What happens to the rate of reaction on increasing pressure?
a) Increases
b) Decreases
c) No change
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Pressure, like temperature, can affect the rate of reaction as well as the equilibrium position. The rate of reaction is generally increased by increasing pressure, because a gas phase is usually present, and increased pressure gives increased concentration.

advertisement

10. The time needed for a hydrogenation reaction depends on what?
a) Catalyst
b) Temperature
c) Pressure
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The time necessary for a hydrogenation reaction may vary from a few seconds to several hour, depending on the materials being hydrogenated, the catalyst, the temperature, and the pressure.

11. The effect of the solubility of hydrogen is in which phase?
a) Vapour
b) Liquid
c) Solid
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The effect of the solubility of hydrogen in the reacting substance obviously relates only to liquid-phase reactions.

12. Temperature control is usually best obtained through proper heat interchange.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In large units, temperature control is usually best obtained through proper heat interchange with the incoming materials.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice Unit Processes Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn