Unit Processes Questions and Answers -Apparatus and Material of Construction

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Apparatus and material of construction”.

1. What happens when the apparatus is smaller?
a) Fewer side reactions
b) Equilibrium defined
c) More velocity
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: In hydrogenation we get higher pressures, where the apparatus is smaller, under such conditions, the reaction velocity is increased; the equilibrium positions are made more favourable; the reaction path is better defined, with fewer side reactions; and heating and cooling and heat interchange are facilitated.

advertisement

2. The time of contact with the catalyst in autoclaves depend on?
a) Temperature
b) Reactants
c) Rate of pumping
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In autoclaves, the time of contact with the catalyst being dependent on the rate of pumping.

3. With the use of which pump water can be pumped into the hydrogen-control tank?
a) One unit proportionating pump
b) Two-unit proportioning pump
c) Three-unit proportioning pump
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: With the use of a two-unit proportioning pump, water can be pumped into the hydrogen-control tank to bring it back to pressure and thus make up for the hydrogen consumed in the reaction.

4. Which type of reaction is hydrogenation?
a) Exothermic
b) Endothermic
c) Neutral
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Hydrogenation reactions are usually exothermic, so that once the process is started, the problem may be one of heat removal.

advertisement

5. Which of the following are vessels used as reactors for commercial operations?
a) Tape-wound
b) Forgings
c) Valves and closure
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Different types of forgings and tape-wound vessels for use as reactors for commercial operations, along with heat exchangers, types of closures, valves, and instrumentation are described in the literature.

6. Valves are an important part of any high-pressure operation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Valves are an important part of any high-pressure operation, and in coal hydrogenation they have to withstand hydrogen embrittlement, corrosion, creep at high temperatures, and erosion from solid-liquid mixtures at temperatures of 1000°F and pressures of 10,000 psig.

7. Which type of unit is high pressure autoclave?
a) Large
b) Small
c) Moderate
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A high pressure autoclave is a small-scale continuous unit.

advertisement

8. Autoclave does not consists of a reflux condenser.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Autoclave consists of a reflux condenser.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn