Unit Processes Questions and Answers – Kinetics and Thermodynamics

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Kinetics and Thermodynamics”.

1. Why is controlled oxidation needed?
a) High energy
b) Loss of products
c) Temperature
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In the majority of cases, steps must be taken to limit the extent of the reaction and prevent complete loss of product through continued oxidation.

advertisement

2. In which phase is Oxidation of high molecular weight done?
a) Vapour
b) Liquid
c) Solid
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Oxidations are conducted in the liquid phase in cases where high-molecular-weight, complex, and more or less thermally unstable substances are dealt with and where the oxidizing agent is relatively non-volatile.

3. Extent of oxidation can be controlled by?
a) Oxidizing agent
b) Duration of reaction
c) Temperature control
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Temperatures are low or moderate, and the extent of oxidation may be readily controlled by (1) limiting the duration of operation, (2) controlling the temperature, and (3) limiting the amount of oxidizing agent.

4. Vapour phase oxidation can be readily effective to which type of compound?
a) Volatile
b) Non-volatile
c) Both volatile and non-volatile
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Vapour-phase oxidation reactions can be effectively applied only to readily volatile substances that are of sufficient thermal stability to resist dissociation at elevated temperatures.

advertisement

5. Control in oxidation processes can be done by?
a) Time
b) Temperature
c) Catalyst
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation Control is effected by limiting the time of contact, temperature, proportion of oxygen, or type of catalyst or by combinations of these factors.

6. Is oxidation of the low-molecular-weight paraffin hydrocarbons under high pressures possible?
a) No
b) Yes
View Answer

Answer: b
Explanation: By conducting the oxidation of the low-molecular-weight paraffin hydrocarbons under high pressures it has been possible to obtain alcohols, increased yields of aldehydes, and acids as oxidation products. Conditions claimed for the pressure processes include (1) pressures of 50-250 atm, (2) temperatures from 200-600°C, (3) low oxygen: hydrocarbon ratios ranging from 5-15 moles per cent, (4) short time of contact, and (5) the presence.

7. Noncatalytic oxidation of the aromatic hydrocarbons is slow at which temperature?
a) Above 800
b) Below 800
c) Below 500
d) Above 500
View Answer

Answer: c
Explanation: Noncatalytic oxidation of the aromatic hydrocarbons is slow at temperatures below 500°C.

advertisement

8. Removal of energy during reaction leads to what?
a) Completion of reaction
b) Limit the reaction
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Equilibrium is favourable, and the problems are largely the removal of heat at the desired reaction temperature level and the limitation of the oxidation to the desired product by avoidance of complete combustion.

9. Catalyst are also used to direct the reaction towards desired product.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Catalysts are generally used in an effort to obtain the oxidation reaction at the Iowest temperature as possible and to direct the reaction to the desired products.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn