Unit Processes Questions and Answers -Types of Chlorination

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of chlorination”.

1. Which type of chlorination is this reaction: CH3CHO + 3Cl2 ——-> CCL3CHO + 3HCl ?
a) Chlorination of Alkali
b) Chlorination of Acetaldehyde
c) Chlorination of Ethanol
d) Chlorination of Cycloparaffins
View Answer

Answer: b
Explanation: Chlorination of Acetaldehyde. In some commercial processes for chloral, acetaldehyde, or its condensation product, paraldehyde is chlorinated under hydrous conditions.

2. The Halogenated anthraquinones are derived from which reaction?
a) Friedel-Crafts reaction
b) Bechmann reaction
c) Olefins reaction
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The halogenated anthraquinones are derived from the corresponding keto acids, which in turn are prepared according to the Friedel-Crafts reaction.

advertisement

3. What do we get Chlorination of Carbon Disulphide?
a) Carbon Dichloride
b) Carbon Trichloride
c) Carbon Tetrachloride
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Chlorination of Carbon Disulphide., the reaction is as follows CS2 + 3Cl2 —–> CCl4 + S2Cl2. , Hence we get Carbon Tetrachloride as product.

4. What is meant by a Catalytic chamber?
a) Reactor
b) Quenching tower
c) Cooling tower
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A Catalytic tower is a type of a reactor tower, where catalytic reaction takes place.

5. CH2=CH2 + 2Cl2 + O2 ——–> _______ + 2H2O. Complete the following reaction?
a) CHCl=CHCl
b) CH2CL-CH2Cl
c) CH3-CH3
d) CCL3-CCL3
View Answer

Answer: a
Explanation: CH2=CH2 + 2Cl2 + O2 ——–> CHCl=CHCL + 2H2O, This reaction is used for the Preparation of Chlorolefins, here we use oxygen to convert any hydrogen chloride formed or introduced into active chlorine.

advertisement

6. Alkyl halides and unsaturated aliphatic compounds cannot be simultaneously be obtained.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: During Halogen Exchange reaction, the Alkyl halides and unsaturated aliphatic compounds can simultaneously be obtained by treating halogenated aliphatic carboxylic acids, nitriles, or esters with aliphatic alcohols and/or ethers in the temperature range 260-320°0 and 700 lb pressure. During the course of the reaction, hydrogen chloride is split out, the hydrogen and chlorine coming from adjacent carbon atoms. Under the conditions of reaction, the hydrogen chloride converts the reacting alcohol to the corresponding halide.

7. In the reaction, Acetylene in presence of what give us Tetrachloroethane?
a) Zinc
b) HgCl2
c) FeCl2
d) Al2O3
View Answer

Answer: c
Explanation: Acetylene in presence of FeCl2 give us Tetrachloroethane, and this reaction is known as Halogenated olefins.

8. For the reaction of Alkyl chloride in presence of Alc.KOH gives what in product?
a) Alkyl
b) Alkene
c) Alcohol
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: For example, when propylene dichloride is treated with an alcoholic solution of potassium hydroxide at ordinary temperatures, a-chloropropylene will be formed. Therefore in presence of Alcoholic KOH we convert Alkyl to Alkene (double bond).

advertisement

9. What product do we get if Propylene Dichloride is reacted with aqueous KOH?
a) Alpha-chloropropylene
b) Beta-chloropropylene
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: When propylene dichloride is treated with an alcoholic solution of potassium hydroxide at ordinary temperatures, a-chloropropylene will be formed, but when reacted with alkali hydroxides at relatively high temperatures, the product consists largely of the b-chloro derivative.

10. Why do we need to add fresh catalyst regularly?
a) Faster reaction
b) More conversion
c) High yield
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Fresh catalyst must be added periodically to maintain high conversion rates therefore high yield.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn