Unit Processes Questions and Answers – Nitrating Agents

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Nitrating Agents”.

1. The Nitration reaction serves to introduce one or more ______ groups into a reacting molecule.
a) Nitro group
b) Nitrite group
c) Ammonia group
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Nitro group (-NO2) is used in nitration reactions.

advertisement

2. What is the formula of Nitrogen pentoxide?
a) N3O5
b) N2O4
c) N2O5
d) N3O4
View Answer

Answer: c
Explanation: the formula of nitrogen pentoxide is N2O5, as it ‘penta’ means 5 oxygen atoms.

3. What is ” N2O4” called?
a) Nitrogen pentoxide
b) Nitrogen Trioxide
c) Nitrogen Dioxide
d) Nitrogen Tetroxide
View Answer

Answer: d
Explanation: It is called Nitrogen tetroxide, as it contains 4 oxygen atom which is called” tetra”.

4. Which is the most important Nitrating medium?
a) Nitric acid and H2SO3
b) Nitric acid and Sulphuric acid
c) Nitrogentetraoxide and -H2SO4
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A mixture on nitric acid and sulphuric acid give the most nitrating medium.

advertisement

5. What is the formula of Nitrile ion?
a) -NO2+
b) -NO3+
c) -NO
d) -NO+
View Answer

Answer: a
Explanation: The Nitrile ion is shown as -NO2+, it’s formed due to reaction of nitric acid and sulphuric acid.

6. HNO3 + 2H2SO4 ——-> _____ + H3O+ 2HSO4-. Fill in the blank?
a) NO+
b) NO2+
c) NO3+
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Nitric ion is called NO2+, it stabilises the reaction and brings equilibrium.

7. Nitric acid have different Ultraviolet spectrum?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Nitric acid has 3 different types of ultraviolet spectrums.

advertisement

8. What is an Azide ion?
a) -N+
b) -N2+
c) -N3+
d) -N4+
View Answer

Answer: c
Explanation: An azide ion is denoted by -N3+ ion.

9. The 3 different Ultraviolet spectrum are dilute aqueous solvent, inert solvent and ester.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The above statement is true.

10. What is the mixture of Nitric acid and Sulphuric acid called?
a) Nitrite ion
b) Combined acid
c) Addition acid
d) Mixed Acid
View Answer

Answer: d
Explanation: The mixture of nitric acid and sulphuric acid is called mixed acid.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn