Unit Processes Questions and Answers – Nitrate Esters

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Nitrate Esters”.

1. What is RONO2 called?
a) Nitrate phenyl
b) Nitroparaffins
c) Nitro-olefins
d) Nitrate esters
View Answer

Answer: d
Explanation: RONO2 is called an ester because its “-C-O-” bond, attached to -NO2 group.

advertisement

2. Which of the following is the nitrates of polyhydroxy compound which has an extensive use in propellants and explosives?
a) Glycerol
b) Cellulose
c) Pentaerythritol
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All of these compounds have an -OH group attached to it.

3. What is the following structure called?
R-N(-NO2)-R’
a) Nitro ester
b) Nitamines
c) Nitroamides
d) Nitroparaffins
View Answer

Answer: b
Explanation: The following compound is named nitramine because the main chain ‘C’ atom is directly attached to ‘N’ group (nitrogen) and which is attached to -NO2 group.

4. What is the structure of Nitroamides?
a) R-N(-NO2)-R’
b) NO2-R
c) RCO-N(-NO2)-R’
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The following compound is called nitro amides because ‘-CO’ is directly attached to ‘-N’ group.

advertisement

5. Primary nitramines cannot be prepared by the direct nitration of primary amines. T/F.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Because of their sensitivity toward acid, they probably do not survive in the strongly acidic environment of the nitration.

6. Which of the following is a Secondary nitramine?
a) R-N(-R)NO2
b) R-N-(-NO2)2
c) R3-N
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: It is called secondary nitramine because two alkyl groups are attached to the ‘-N’ atom which is again attached to nitro group.

7. What is the name of the following compound?
NH2-C(=NH)-NHNO2
a) RDX
b) Tetryl
c) Nitro guanidine
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The name of the compound is Nitro guanidine.

advertisement

8. What is the fundamental difference between nitrate ester formation and nitration to form nitro compounds?
a) It’s an exothermic reaction
b) It’s an endothermic reaction
c) It’s an irreversible process
d) It’s a reversible process
View Answer

Answer: d
Explanation: Nitrate ester is a reversible process whereas nitration to form nitro compounds is not.

9. Which of the following is a Nitrating agent?
a) Nitrogen oxide
b) Nitrogen dioxide
c) Nitrogen trioxide
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Nitrogen dioxide is a nitrating agent because it give two -NO2 groups which can be further used to for nitro paraffin’s compounds.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn