Unit Processes Questions and Answers – Amination by Reductions

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Amination by Reductions”.

1. Amination by reduction involves the synthesis of what by reductive methods?
a) Toluene
b) Phenols
c) Amines
d) Alkyl
View Answer

Answer: c
Explanation: In Amination by reduction mean the synthesis of Amine (-NH4) group by reductive methods meaning reduction.

2. Amines can be produced by the reduction of what compound?
a) Nitro
b) Oximes
c) Azoxy
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Amines can be produced by reducing nitro, nitroso, hydroxylamino, azoxy, azo, and hydrazo compounds, as well as oximes, amides, nitriles, and azides.

advertisement

3. Which of the following is the Tertiary amine?
a) NH3
b) R-NH2
c) R-NH-R’
d) R-N(R’)-R”
View Answer

Answer: d
Explanation: It is called tertiary amine because three alkly groups are attached to the ‘N’ nitrogen atom.

4. What is the formula of Methylamine?
a) CH3-NH2
b) C2H5-NH2
c) CH3-NH-CH3
d) CH3-N (CH3)- CH3
View Answer

Answer: a
Explanation: the following compound is called methylamine because the methyl group(-CH3) is attached to the amine group (-NH2).

5. What is the name of the following compound: C6H5-NH2?
a) Phenol
b) Cyclohexane
c) Aniline
d) Paraffin
View Answer

Answer: c
Explanation: The name of the above compound is Aniline because an Amine group is attached to the benzene ring.

advertisement

6. Dimethylamine is a primary amine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false because Dimethylamine is a Secondary amine because two methyl groups are attached to the nitrogen atom of amine group.

7. Triphenylamine is a tertiary compound.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The above statement is true because three phenyl groups are attached to the nitrogen of amine group.

8. What is the formula of Dimethylaniline?
a) C6H5-NH2
b) C6H5-N(CH3)2
c) C6H5-NO2
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In Dimethylaniline, there are two methyl groups and an benzene group attached to the nitrogen atom on amine group.

advertisement

9. What are generally prepared by ammonolysis reactions and not by reductive methods?
a) Amines
b) Paraffin
c) Oximes
d) Amides
View Answer

Answer: d
Explanation: Amides are prepared by the ammonolysis reaction and not by reductive methoda as it contains -CO- group attached to an amine group.

10. What do we get by hydrolysis of N-substituted amide?
a) Primary amine
b) Secondary amine
c) Tertiary amine
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: By the hydrolysis of amides we get amine. Similarly by reduction of nitriles, oximes we get amines.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!
advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn