Unit Processes Questions and Answers – Desulfonation Reactions

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Desulfonation Reactions”.

1. Hydrolytically sulfonated is reacted in which medium?
a) Aqueous basic medium
b) Aq. Acidic medium
c) Neutral medium
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Aromatic sulfonates are hydrolytically desulfonated by heating in aqueous acid medium.

advertisement

2. Which type of reaction is the following: RSO3H + HOH ——> RH + H2SO4.
a) Sulfonation
b) Desulfonation
c) Chlorosulfonation
d) Rearrangement
View Answer

Answer: b
Explanation: The following reaction is Desulfonation of Aromatic sulfates.

3. What effect does Mineral acid has on Desulfonation reaction?
a) Increases reaction rate
b) Decrease reaction rate
c) No effect on it
d) Inhibits the reaction
View Answer

Answer: a
Explanation: Desulfonation reaction, which is the reverse of sulfonation, generally proceeds rapidly and in good yield, especially in the presence of an added mineral.

4. Which of the following is/are mineral acid?
a) Phosphoric
b) Hydrochloric
c) Hydrobromic
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Sulfuric, phosphoric, hydrochloric, hydrobromic comes under Mineral acids.

advertisement

5. What effect does increased ring methylation has on Sulfonation?
a) Increases
b) Decreases
c) Neutral
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: It is known that increased ring methylation generally lowers the desulfonation temperature for both hydrocarbon and phenolic sulfonates.

6. Sulfonation, followed by desulfonation method cannot be used for separation of Aromatic compounds.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Sulfonation, followed by desulfonation, has been used to separate mixtures of aromatic compounds not easily separable by distillation. Either or both steps can be selective.

7. Sulfonation-Desulfonation is useful in preparation of what?
a) Ortho isomer
b) Para isomer
c) Meta isomer
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Sulfonation-desulfonation is a useful tool for preparing ortho isomer derivatives of benzene.

advertisement

8. Why is there a need to use “Brining-out” process?
a) Mixing Sulfonates
b) Increasing reaction
c) Isolating sulfonates
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The “brining-out” procedure is used commercially to isolate many sulfonate dye intermediates, including those from nitrobenzene, the nitrotoluenes, the nitro chlorobenzenes, naphthalene etc.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn