Unit Processes Questions and Answers – Types of Process Equipments

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Process Equipments”.

1. Which is more Flexible batch process or continuous process equipment?
a) Batch process equipment
b) Continuous process equipment
c) Flexibility does not affect the process
d) Both provide same flexibility
View Answer

Answer: a
Explanation: Because each batch of materials passing through batch process are separate and it is easier to introduce process variation in batch than in continuous process.

advertisement

2. What size of equipment is needed in continuous process when compared with batch process?
a) Does not depend on size
b) Larger
c) Smaller
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Since it is not necessary to accumulate material in a continuous process anywhere, the vessels are designed with capacities dictated by the rate of the reaction process step which they must accommodate.

3. Which is safer Batch process or Continous process equipment?
a) Batch process
b) Continuous process
c) Both are equally safe
d) Both are unsafe
View Answer

Answer: b
Explanation: Due to its relatively small size the continous process equipment has less material in it during processing hence it is safer than batch process.

4. Batch process is more efficient labour user than continuous process?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Since continuous processing minimizes the amounts of material in process on the average, it is often possible to handle operations at one place that require physical separation in a batch process and hence require additional labour.

advertisement

5. What is/ are the major type of equipment for nitration processing?
a) Batch process equipment
b) Continuous process equipment
c) Both of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: for nitration processing we need both batch and continuous process, and depending upon other requirements we choose one of these processor.

6. What do we do in a reactor when its temperature become high and failure occurs?
a) We dump the content in a drowning tub
b) Remove flumes through air outlet
c) Stop the process
d) We dump the content in a drowning tub and remove flumes through air outlet
View Answer

Answer: d
Explanation: In such cases of an emergency the contents of the nitrator is dumped rapidly rapidly into a large volume of water contained in a “drowning tub.” A common accessory for a nitrator is a suction line in the vapour space above the liquid charge to remove the acid fumes and oxides of nitrogen which may be liberated.

7. What factors are of prime importance for the designing of a reactor?
a) Degree of agitation
b) Control of temperature
c) Both of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Agitation generally must be very efficient, even violent, in order to obtain smooth reactions and to avoid local overheating which could occur if stagnant spots were to exist in the nitrator and control of temperature is also important so that accidents do not occur.

advertisement

8. Why do we need agitation in a reactor?
a) Efficiency
b) For smooth reaction
c) Avoid local overheating
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Agitation is needed to provide efficiency in reactor, even violent, to smooth reactions and also to avoid local overheating which could occur if stagnant spots were to exist in the nitrator.

9. Does wall jacket provide control of temperature in a reactor?
a) True
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Wall jackets which are situated within the reactor walls contain coils in with water circulates.

10. What does “sleeve-and-propeller arrangement” in a reactor provides?
a) Good mixing
b) Efficient heat transfer
c) Both of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: When a reactant feed to the nitrator from the top into the centre of the agitator sleeve, circulation by the propellers is usually down through the centre and around and up through the cooling coils therefore providing good mixing and efficient heat transfer throughout the nitrator.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn