Unit Processes Questions and Answers – Design of Reactors and Auxiliares

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Design of Reactors and Auxiliares”.

1. Which of the following ammonolysis is an exothermic reaction?
a) Phenols
b) Alcohols
c) Aldehyde
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The ammonolysis of unsaturated carbonyl compounds in the presence of hydrogen is the most exothermic type. Reaction of phenols, alcohols, and halides with ammonia is only slightly exothermic.

advertisement

2. Reactions of hydrocarbons with ammonia is which type of reaction?
a) Endothermic
b) Exothermic
c) Neutral
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Reactions of hydrocarbons with ammonia to form nitriles is a special cases because it is extremely endothermic in nature.

3. In batch reaction, for small diameter, what is the pressure used?
a) High
b) Low
c) Moderate
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In reactors tubes or reaction vessels having small diameters are preferred for higher pressures.

4. What is the pressure employed for steel autoclaves?
a) 500-600 psig
b) 600-700 psig
c) 700-800 psig
d) 800-900 psig
View Answer

Answer: c
Explanation: Steel autoclaves, which commonly operate at pressures up to 700-800 psi, are employed for most commercial aminations.

advertisement

5. Is mechanical agitation required in autoclaves?
a) Yes
b) No
View Answer

Answer: a
Explanation: Mechanical agitation, which is usually desirable, is necessary when the reactants are immiscible.

6. Which of the following provides high speed agitation?
a) Gate
b) Anchor
c) Propellers
d) Paddle
View Answer

Answer: c
Explanation: Agitation is frequently accomplished by means of high-speed propellers or vaned discs, less intense agitation is provided by gate, anchor, and paddle types of agitators.

7. Small tubes are commonly employed where the reaction is rapid.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Small tubes are commonly employed where the reaction is rapid and/or the heat of reaction must be removed rapidly. The two conventional types of tubular reactors are (1) coils immersed in a constant-temperature bath and (2) a jacketed pipeline in which the inner tube is designed to withstand the reaction pressure.

advertisement

8. Gas-phase reactions are carried out continuously in which reactors?
a) Compact reactor
b) Shell and tube reactor
c) Double pipe reactor
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Gas-phase reactions are carried out continuously in reactors which are essentially shell-and-tube heat exchangers. This design is useful because the high ratio of heat-transfer surface to volume simplifies temperature control and because there is only a small quantity of material in process.

9. Which type of element is Asbestos?
a) Conducting
b) Insulating
c) Heat exchange
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Asbestos is ab Insulating material, used in reactors as an auxiliary, safety precautions.

10. Sealing of pressure in the reaction system is important.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Sealing pressure in the reaction system are important in the design of equipment for amination reactions. Closures have been designed that (1) tighten up easily, (2) seal the pressure positively, and (3) open easily.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn