Unit Processes Questions and Answers – Benzene and Its Derivatives

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Benzene and Its Derivatives”.

1. How to choose a Sulfonating reagent?
a) Minimize side reactions
b) Physical conditions
c) Compound being sulfonated
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: For choosing a suitable sulfonation reagent and process is the avoidance of undesired side reactions, the nature and extent of which will depend upon the structure of the compound being sulfonated, the sulfonating agent, and the physical conditions used.

advertisement

2. Sulfone formation reduces by the use of?
a) Solvent
b) Solute
c) Solution
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Sulfone formation is said to be reduced by use of a solvent, addition of the organic compound to the sulfonating agent (rather than vice versa), the use of chemical “inhibitors” such as acetic acid or sodium sulphate, and conducting the reaction in a comparatively large volume of the reaction product.

3. Which of the following is an intermediate compound for the formation of Resorcinol?
a) Phenol
b) Benzene
c) Aldehyde
d) Ketone
View Answer

Answer: b
Explanation: The monosulfonation of benzene is of prime commercial importance as being intermediate to one process for manufacturing phenol and to the only established process for producing resorcinol.

4. What is meant by “hydrotroping” agents?
a) Oxidizing
b) Reducing
c) Solubilizing
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The sodium xylene sulfonates are used in steadily increasing quantity as solubilizing or “hydrotroping” agents. As in the case of toluene, the partial-pressure distillation procedure and the SO3 method are both used industrially.

5. Sulfonation in the benzene hydrocarbon series gives polystyrene.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Sulfonation in the benzene hydrocarbon series is that of polystyrene. Two types of product are of interest: one, water-insoluble, produced in bead form from styrene-divinylbenzene copolymer, and used as an ion-exchange resin; the other, water-soluble, made from styrene homopolymer, and employed as a synthetic gum, as a tanning agent, or as a soil-conditioning compound.

advertisement

6. What product is produced on the nitration of the mononitro sulfonates?
a) Dinitrobenzenesulfonic acids
b) Trinitrobenzenesulfonic acids
c) Tetranitrobenzenesulfonic acids
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Dinitrobenzene sulfonic acids are prepared by nitration of the mononitro sulfonates since dinitro compounds decompose when sulfonated.

7. Which process is used to produce desired isomer in Naphthalene series?
a) Sulfonation
b) Desulfonation
c) Alkylation
d) Halogenation
View Answer

Answer: b
Explanation: In the naphthalene series, the desulfonation reaction is often used to produce a desired isomer.

8. Quinoline can be sulfonated to benzene nucleus in presence of?
a) Oxime
b) Aoxy
c) Oleum
d) Zinc
View Answer

Answer: c
Explanation: Quinoline can be sulfonated in the benzene nucleus (5 and 8 positions) with oleum at 170-180°C.

9. Petroleum composition vary’s from one oil to another.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Petroleum is a complex mixture of hydrocarbons of only generally known structure, the composition varying from one oil to another, depending on the crude source, boiling range, and degree and method of refining.

advertisement

10. Sulphur trioxide is unsuitable for which compound?
a) Saturated aliphatic compounds
b) Saturated aromatic compounds
c) Unsaturated aliphatic compounds
d) Unsaturated aromatic compounds
View Answer

Answer: a
Explanation: sulphur trioxide and its hydrates are generally unsuitable for sulfonating saturated aliphatic compounds. Either no reaction occurs, or oxidative decomposition takes place, yielding a complex mixture.

11. Complete the following reaction: ROH + H2SO4 ——> _______ + H20 ?
a) R-SO3H
b) RO-SO3H
c) R-SO3OH
d) RO-SO3OH
View Answer

Answer: b
Explanation: ROH + H2SO4 ——> ROSO3H + H20, this reaction is known as Sulfonation and sulfation of aliphatic compounds.

12. Sodium lauryl sulphate is not a detergent agent.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Sodium lauryl sulphate, is an important detergent and foaming agent.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn