Unit Processes Questions and Answers – Sulfoxidation

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Sulfoxidation”.

1. In Sulfoxidation with SO2 and O2, what is also added?
a) Acetic anhydride
b) Acetic acid
c) Phenol
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Sulfoxidation, this reaction is chemically quite similar to sulfochlorination, except that acetic anhydride is added.

advertisement

2. Aldehyde reacts with bisulfide to produce what?
a) 1-hydroxyalkylsulfonates
b) 2-hydroxyalkylsulfonates
c) 3-hydroxyalkylsulfonates
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Aliphatic Compounds; Aldehydes and Epoxides. These compounds react easily with bisulfite to yield 1-hydroxy- and 2-hydroxyalkylsulfonates, respectively.

3. Bisulfides cannot react with unsaturated compounds like alkenes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Unsaturated Compounds. Alkenes in the presence of general reaction.

3. What is manufactured from Lignin Sulfonates?
a) Detergents
b) Paper pulp
c) Soaps
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: water-soluble lignin sulfonates are produced annually as a by-product of the manufacture of paper pulp by heating wood under pressure with an aqueous solution of metallic bisulfite and sulphur dioxide.

4. Which compound undergoes oxidation when SO2 is used?
a) Organic compounds
b) Inorganic compounds
c) Both organic and inorganic compound
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When SO2 and SO3 is compared, during usage of SO2, it is the organic rather than the inorganic compound which undergoes the oxidation.

advertisement

5. Oxidation of SO2 gives us what?
a) H2SO4
b) H2S4O7
c) SO3
d) HSO3
View Answer

Answer: c
Explanation: When SO2 is oxidised we get SO3. The reaction is as follows: SO2 + O —–> SO3.

6. There are two major steps involved in sulfonating with a compound of SO3.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Since SO3 is made by the oxidation of SO2, it can be said that, if SO2 is taken as the starting point, two major steps are involved in sulfonating with a compound of 803 : (1) an oxidation step and (2) the sulfonation step proper.

7. Complete the following reaction: CH2=CH-C6H5 + SO3( dioxane) ——–> ________
a) HOSCH=CHC6H5
b) HOSOCH=CHC6H5
c) OH2SCH=CHC6H5
d) HO3SCH=CHC6H5
View Answer

Answer: d
Explanation: Use of SO3-dioxane with the alkene (oxidation of both SO2 and the organic compound before sulfonation), the reaction is as follows : CH2=CH-C6H5 + SO3( dioxane) ——–> HO3SCH=CHC6H5.

8. Sodium hydroxymethanesulfonates is used as which sulfonating agent?
a) Sulfoalkylation
b) Sulfomethylation
c) Sulfochlorination
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Sulfomethylation, here Sodium hydroxymethanesulfonates (“aldehyde bisulfite”) are used to sulfomethylate on reactive carbon atoms (e.g., in phenols or ketones) or on nitrogen (i.e., amines, amides, or sulfoamides).

9. Which of the following is an important industrial wetting agents?
a) Sulfochlorination
b) Sulfoethylation
c) Sulfomethylation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Sulfoethylation is an important industrial wetting agents are prepared by reacting long-chain fatty acid chlorides with salts of 2-hydroxyethanesulfonic acid, HOCH2CH2SO3Na, or N-methyltaurine, CH3NHCH2CH2SO3Na.

advertisement

10. Which of the following is not used as a Sulfonating agent?
a) 2-hydroxy-3-chloropropanesulfonate-1
b) CICH2CHOHCH2SO3Na
c) N-methyltaurine
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All of these compounds are used as a Sulfonating agent in industries.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn