Unit Processes Questions and Answers – Aromatic Nitration

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aromatic Nitration”.

1. ArH + ____ ——-> ArNO2 + H2O.
a) HNO
b) HNO2
c) HNO3
d) Not needed
View Answer

Answer: c
Explanation: We need to use nitric acid HNO3 to complete the reaction.

advertisement

2. The nitrating agent is a ______ reactant.
a) Electrophilic
b) Nucleophilic
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The nitrating agent is called electrophile reactant as it is positively charged.

3. In which position does the nitro group enters?
a) Ortho
b) Para
c) Meta
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Ortho, para, and meta are the positions on the ring where the Nitro group enters.

4. The electron density is least at which position?
a) Ortho
b) Para
c) Meta
d) Equal at all places
View Answer

Answer: c
Explanation: The electron density is least at -meta position, as its least favourable position.

5. Nitration products at ortho and para position predominates?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: As electron density is greater at ortho and para positions, the substitution of nitrating compound at ortho and para predominates.
advertisement

6. What is alpha and beta position in naphthalene series?
a) 1,4 and 1,8
b) 1,5 and 1,8
c) 1,3 and 1,6
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Naphthalene series has 2 different mononitro derivatives called alpha and beta know as 1, 5 nitronaphthalene and 1, 8 nitronapthalene.

7. The inductive effect is not associated with the dipole movement between the molecules C6H5-X?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The inductive effect depends on the electron density which produces a dipole movement between the molecule.

8. If X is negative in the inductive effect, it draws _____ towards itself.
a) Protons
b) Electrons
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The inductive effect is produced due to the movement of electrons as they are lighter. Therefore atoms or molecules having an electron induces negative inductive effect.

9. -I effect causes _______ to electron?
a) Attraction
b) Repulsion
c) Does not affect
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Inductive effect causes movement of electron -I effect attracts electron towards the molecule(X).
advertisement

10. If X is the positive end of dipole, it will cause which effect?
a) -I effect
b) +I effect
c) Causes both
d) -M effect
View Answer

Answer: b
Explanation: As X is the positive end, it will increase the electron density on the ring and hence produces +I effect.

11. In -I effect, which position is most active?
a) Ortho
b) Para
c) Meta
d) All are equally active
View Answer

Answer: c
Explanation: -I effect reduces the reactivity of all the positions in the ring, and the effect being greater at ortho and para positions, hence meta is more active.

12. “-NO2” produces which effect?
a) Both the effects
b) Does not produce any
c) +I effect
d) -I
View Answer

Answer: d
Explanation:-NO2 is an example of -I effect as it causes reduction in reactivity.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn