Unit Processes Questions and Answers – Industrial Processes-I

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Industrial Processes-I”.

1. Which process is hardening of vegetable or marine oils?
a) Dehydrogenation
b) Oxidation
c) Hydrogenation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The hydrogenation or hardening of vegetable or marine oils is an industrial applications of hydrogenation process.

advertisement

2. What is the purposes of the hydrogenation of vegetable?
a) Produce hard fats
b) Removing impurities
c) Greater consistency
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The purposes of the hydrogenation of vegetable and animal oils are (1) to produce a hard fat or one of greater consistency than the original liquid oil and (2) to remove certain impurities that are not removable by any other means, thus rendering the oil useful for purposes for which it could not otherwise be adapted.

3. During processing of edible oils what should be the temperature range?
a) High
b) Low
c) Moderate
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The processing of edible oils is usually carried out with considerable care and at lower temperatures in order to minimize undesirable side reactions.

4. When the oils are completely hydrogenated what do we get?
a) Solid
b) Liquid
c) Vapour
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When these oils are completely hydrogenated we get solids as result.

5. When the oils are partially hydrogenated, we get solid as result.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: When these oils are completely hydrogenated, solids result; when the oils are partially hydrogenated. Fats of various consistencies or melting points are obtained.

advertisement

6. The degree of hydrogenation is determined by what?
a) Melting point
b) Iodine-absorption number
c) Refractive index
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The degree of hydrogenation is readily determined for any given oil by the melting point, iodine-absorption number, or refractive index.

7. Nickel is by far the most commonly used catalyst in oil hardening.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Nickel is by far the most commonly used catalyst in oil hardening. The catalyst problem consists of three phases: (1) preparation of a suitable catalyst, (2) maintenance of its activity as long as possible, and (3) recovery and reactivation of the spent catalyst.

8. Carbon monoxide may be hydrogenated to produce what?
a) Hydrocarbon
b) Alcohols
c) Both hydrocarbon and alcohols
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Carbon monoxide may be hydrogenated to produce either alcohols or hydrocarbons, depending on the catalysts used and the reaction conditions. Temperatures ranging from 100–400°C and pressures as high as 1,000 atm.

9. The synthesis of methanol from carbon monoxide and hydrogen is what type of reaction?
a) Irreversible
b) Reversible
c) Both of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The Methanol Synthesis: The synthesis of methanol from carbon monoxide and hydrogen is a reversible reaction.

advertisement

10. What happens to equilibrium constant in methanol synthesis as temperature decreases?
a) Increases
b) Remains same
c) Decreases
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: During methanol synthesis, the equilibrium constant is small and that it decreases rapidly with temperature.

11. Fill in the blank: Carbon monoxide is an active _____ for nickel catalysts.
a) Promoter
b) Reactant
c) Poison
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Carbon monoxide is an active poison for nickel catalysts used in hydrogenation and for this reason must be removed.

12. What should be the operating temperature to produce higher alcohol?
a) Higher
b) Lower
c) Moderate
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Higher alcohols are produced when operating temperatures are slightly higher (350-475°C) than those used in the methanol synthesis and with methanol catalysts containing alkalies or else iron-base catalysts containing alkalies.

13. The higher alcohol mixture contains which of the following primary alcohols?
a) N-propanol
b) Isobutanol
c) 2-methyl-1-butanol
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The higher alcohol mixture has been found to contain the following primary alcohols: n-propanol, isobutanol, 2-methyl-1-butanol, 2-methyl- pentanol, 2,4-dimethyl-1-pentanol, 4-methyl-1-hexanol; and the following secondary alcohols: isopropanol, 3-methyl-2-butanol, and 2,4-dimethyl- 3-pentanol. In addition,. There are definite indications of 2,4-dimethyl- 1-hexanol, 4 or 5-methyl-I-heptanol, 3-pentanol, 2-pentanol, and 2-methyl- 3-pentanol.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn