Unit Processes Questions and Answers – Nitration of Paraffinic Hydrocarbons

«
»

This set of Unit Processes online quiz focuses on “Nitration of Paraffinic Hydrocarbons”.

1. The paraffinic are affected by the attack of ?
a) Electrophile
b) Nucleophile
c) Free radical
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The paraffinic are susceptible i.e. inert to the attack of electro or nucleophile whereas they are affected by certain atoms or free radicals.

advertisement

2. The nitration in paraffinic produces ?
a) Mononitroparaffins
b) Dinitroparaffins
c) Trinitroparaffins
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The nitration process cannot produce any polynitro compounds hence we only get Mononitration paraffin’s.

3. What do you mean by Optimum temperature?
a) Least temperature at which the reaction starts
b) Average temperature to produce desired product
c) Temperature at which we get maximum yield
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Optimum temperature is a temperature at which we get maximum yield i.e maximum about of desired product.

4. How do we increase yield?
a) Getting optimum temperature
b) Decreasing the activation energy
c) Increasing the surface: volume ratio of reactor
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The above points increases the conversion rate of Nitric acid, hence the yield also increases.

advertisement

5. What effect does Bromine has on yield and conversion of nitric acid to nitro paraffins?
a) Positive
b) Negative
c) Inert
d) Does not affect
View Answer

Answer: a
Explanation: Bromine has a beneficial effect on yield and conversion of Nitric acid to Nitroparaffins, similarly Chlorine also effects the yield.

6. Reaction increases when Carbon chain becomes more branched?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The rate of reaction decreases as carbon becomes more branched as these branches cause hindrance to reactions.

7. The temperature coefficients for hydrogen substitution are in the order primary > Secondary > Tertiary.
a) True
b) False
View Answer

Answer: True
Explanation: The rate of substitution in the reverse order at low temperature. As the reaction temperature is increased, the rates tend to approach equality.

advertisement

8. What is an Alkyl radical?
a) -CH3
b) -C2H5
c) -C3H7
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Alkyl mean atom or molecule containing a ‘C’ atom, which all the above contains and radical which can easily react with other molecule as it has a vacant spot.

9.The Liquid phase nitration is of less importance than the gas phase nitration because of ?
a) Low yield
b) Lower conversion
c) Occurrence of unwanted side reactions
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: It is easier for the reaction in gas phase than in liquid phase due to the above reasons.

10. 2RCH2CH2 + NO2 ——–> HNO2 + RCH=CH2 what is the name of this reaction?
a) Paraffin formation
b) Olefin formation
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Olefin formation has a double bond between two Carbon atoms with the help of nitro group, given in following reaction.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes for online Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn