Unit Processes Questions and Answers – Oxidizing Agents – 1

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Oxidizing Agents – 1”.

1. Permanganate is a mild oxidizing agent.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The solid salts of permanganic acid are powerful oxidizing agents. Calcium permanganate induces such rapid oxidation of ethanol that inflammation may result.

advertisement

2. Permanganate can be used as an oxidizing agent for which compound?
a) Alkaline
b) Neutral
c) Acid solutions
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Permanganate functions as an oxidizing agent of different strengths in alkaline, neutral, and acid solutions.

3. Which salt is used as an oxidation of complex for proteins?
a) Sodium salts
b) Calcium salts
c) Both of these
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The calcium and barium salts have been used for the oxidation of complex proteins. The calcium salt has the advantage in that it forms insoluble products.

4. When potassium permanganate is used in aqueous solution, the solution becomes what?
a) Alkaline
b) Acidic
c) Neutral
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When potassium permanganate alone is used in aqueous solution, the solution becomes alkaline through the formation of potassium hydroxide.

5. What is the order of the oxidation of aromatic hydrocarbons with potassium permanganate?
a) Zero order
b) First order
c) Second order
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Kinetic studies of the oxidation of aromatic hydrocarbons with potassium permanganate show that reaction is first order with respect to each reactant.

advertisement

6. In neutral solution, what is the need of CO2 in the oxidation?
a) Acidify
b) Basicity
c) Neutralise
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Neutral Solution. To avoid the alkalinity produced by the use of potassium permanganate alone as an oxidizing agent, resort may be had to the introduction of carbon dioxide to neutralize the alkali.

7. What is the use of addition of acetic or sulfuric acid to KMnO4 solutions?
a) Neutralise
b) Alkaline
c) Oxidise
d) Acidity
View Answer

Answer: c
Explanation: The addition of acetic or sulfuric acid to potassium
Permanganate solutions yields a powerful oxidizing agent useful only in the preparation of very stable compounds.

8. Which of the following is an oxidizing agent?
a) NaOH
b) CrO3
c) Cl2
d) H2O
View Answer

Answer: b
Explanation: Chromic anhydride, CrO3, dissolved in glacial acetic acid, is sometimes used as an oxidizing agent.

9. Chromic acid and the dichromate’s have numerous applications in the organic chemical industry.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Chromic acid and the dichromate find numerous other applications as oxidizing agents in the organic chemical industry. In the manufacture of perfumes, they may be used to oxidize anethole to anisic aldehyde, isosafrol to piperonal (heliotropin), etc.

advertisement

10. Chlorinated solutions of which hydroxides are active oxidizing agents?
a) Sodium
b) Aluminium
c) Copper
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Chlorinated solutions of zinc and aluminium hydroxides are more active oxidizing agents than are comparably treated solutions of the alkalis or alkaline earths because of greater hydrolysis and consequent more rapid decomposition of hypochlorous acid.

11. Hypochlorous acid is unstable.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Hypochlorous acid is unstable and decomposes very easily to liberate oxygen.

12. What is the NaClO3 called?
a) Sodium chlorine
b) Sodium oxidechloro
c) Sodium chlorite
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Sodium chlorite has a formula: NaClO3.

13. Why cannot Chlorine dioxide be stored?
a) Unstable
b) Solid form
c) Liquid form
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Chlorine dioxide is a powerful oxidizing and bleaching agent; but because of its instability, it cannot be produced and stored.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn