Unit Processes Questions and Answers – Vapor Phase Oxidation of Aliphatic Compounds

This set of Unit Processes Mcqs focuses on “Vapor Phase Oxidation of Aliphatic Compounds”.

1. For vapour phase oxidation low pressure is required.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The vapour phase oxidation must have sufficiently high vapour pressures at the temperatures required for oxidation to make it possible to mix them with air (oxygen) and pass them in the gaseous state over the catalyst material.

2. Methanol decomposes to form hydrogen and which is the other product?
a) Carbon monoxide
b) Carbon dioxide
c) Carbon
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: During oxidation of methanol by vapour phase oxidation, is give carbon monoxide and hydrogen as products.

3. Which type of reaction is oxidation of methanol?
a) Exothermic
b) Endothermic
c) Neutral
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Oxidation of methanol reaction is endothermic, and heat must be supplied.

4. Ethanol is oxidized to produce what?
a) Phenol
b) Alcohol
c) Carboxylic acid
d) Acetaldehyde
View Answer

Answer: d
Explanation: Ethanol may be dehydrogenated or oxidized to acetaldehyde in the vapour phase with good yields.

advertisement
advertisement

5. The direct oxidation of ethanol to acetic acid in a continuous catalytic vapour-phase process is more difficult.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The direct oxidation of ethanol to acetic acid in a continuous catalytic vapour-phase process is more difficult since losses to formaldehyde, carbon oxides, etc., occur.

6. Catalytic dehydrogenation of methyl vinyl carbinol produces what?
a) Methyl ketone
b) Methyl vinyl aldehyde
c) Ethyl vinyl ketone
d) Methyl vinyl ketone
View Answer

Answer: d
Explanation: Catalytic dehydrogenation of methyl vinyl carbinol at temperatures above 250°C in presence of a brass spelter catalyst is claimed to give a 33 per cent yield of methyl vinyl ketone, CH3-CO-CH=CH2.

Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

7. Catalytic vapour-phase oxidation of the unsaturated alcohols produces which type of yield?
a) High
b) Low
c) Moderate
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Catalytic vapour-phase oxidation of the unsaturated alcohols to form unsaturated carbonyl compounds has been found to give considerably higher yields.

8. The higher-molecular-weight aliphatic hydrocarbons, oxidizing ______ readily. Fill in the blank.
a) More
b) Less
c) Moderately
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The higher-molecular-weight aliphatic hydrocarbons, oxidizing more readily under less stringent conditions, may be converted to relatively long chain acids.

advertisement

9. With such relatively mild catalysts as copper oxide and glass surfaces, some high yields of formaldehyde have been obtained.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: With such relatively mild catalysts as copper oxide and glass surfaces, some high yields of formaldehyde have been obtained from methane and ethane under experimental conditions.

10. Oxidation of natural gas produce what?
a) Formaldehyde
b) Acetaldehyde
c) Methanol
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Oxidation of natural gas with very low oxygen concentrations under slight pressure and in the presence of a catalyst, such as copper-copper oxide, has been shown capable of producing a useful mixture of oxygenated products, i.e., formaldehyde, acetaldehyde, and methanol.

advertisement

11. What happens to aliphatic hydrocarbons when C-atom in straight chain increases?
a) Decreases
b) Increases
c) No change
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The aliphatic hydrocarbons become progressively more easily oxidized as the number of carbon atoms in the free straight chain is increased and as the pressure is increased.

12. Vanadium oxide acts as a catalyst in vapour phase oxidation of olefins.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Vapour-phase oxidation of olefins in the presence of vanadium pentoxide catalysts results in substantial yields of maleic anhydride which increase with increase in molecular weight of the olefin.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice MCQs on all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.