Unit Processes Questions and Answers – Effects of Alkylation

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Effects of Alkylation”.

1. What is suitable for the construction of alkylating equipment?
a) Wood
b) Iron
c) Steel
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Steel is suitable for the construction of alkylating equipment, even in the presence of the strong acid catalysts, as their corrosive effect is greatly lessened by the formation of esters as catalytic intermediate products.

advertisement

2. How does corrosion of apparatus takes place?
a) Agent used in alkylation
b) Catalyst used
c) Hydrogen halides formed
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Corrosion may be caused by the catalyst used in the alkylation or by the hydrogen halides formed by hydrolysis of alkyl halides. However, there are many cases in which the agents used in alkylation are corrosive.

3. What is meant by rectification procedure?
a) Distillation column
b) Recovery unit
c) Reactor
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Recovery of Alkylated Product. Wherever possible, rectification furnishes the most convenient and cheapest procedure. This technique is used extensively in the petroleum field.

4. Alkylation often causes very poisonous compounds to lose this effect.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Alkylation often causes very poisonous compounds to lose this effect, e.g., the nitriles (RCN) and isonitriles (R-N C) are poisonous only when HCN is split off.

5. The substitution of which group increases the antiseptic action?
a) Methyl
b) Ethyl
c) Aromatic
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Phenol was the first antiseptic used, and a thorough study of its derivatives has been made. The substitution of a methyl group for the hydrogen in the ring of phenol, forming the cresols, increases the antiseptic action.

advertisement

6. Alkyl aryl can be sulphonated to form what?
a) Soaps
b) Foam
c) Detergents
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Alkyl aryl is used to designate the predominantly important class of aliphatic aromatic organic compounds which are sulfonated to manufacture detergents.

7. ‘Alkylate’ is manufactured for which industry?
a) Food
b) Petroleum
c) Both food and petroleum
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Alkylate for the Petroleum Industry. The manufacture of the so-called “alkylate” has furnished an important constituent of high-quality motor and aviation fuels.

8. The ‘thermal alkylation’ takes place in which phase?
a) Liquid
b) Vapour
c) Solid
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The ‘thermal alkylation’ takes place in vapour phase and is used to alkylate in petroleum industry.

9. How does high temperature affects the quality of alkylate?
a) Lowers
b) Moderate
c) Higher
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A high temperature lowers the quality of alkylate, but too high or too low a temperature results in excess organic fluoride formation. A temperature of 27°C results in alkylate about one octane unit better than that obtained at 46°C.

advertisement

10. Cumene has been an important constituent of food industry.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Cumene has long been an important constituent of aviation and high-quality motor fuels.

11. What is Acetophenetidine?
a) Antipyretic
b) Analgesic
c) Antipyretic & Analgesic
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Acetophenetidine is an important analgesic and antipyretic that has attained widespread use in medicine.

12. Anisole is produced by the action of what on phenol?
a) Aniline
b) Oxime
c) Hydrogen sulphide
d) Methyl chloride
View Answer

Answer: d
Explanation: Anisole is used directly in perfumery and is an intermediate for further synthesis. It is prepared by the action of methyl chloride or of dimethyl sulphate on phenol.

13. ‘Ethylene glycol ethyl ether’ contains which of the following group?
a) Alcoholic
b) Hydrocarbon
c) Ether group
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Ethylene glycol ethyl ether belongs to three major chemical families: it contains an alcoholic group (-OH), a hydrocarbon group, (-CH2-CH2) and an ether group (-CH2-OC2H5) and it is not surprising that this compound and its homologues have proved to be useful solvents.

advertisement

14. Diethylamine finds extensive use in what?
a) Petroleum industry
b) As dispersing agent
c) As catalyst
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Diethylamine finds extensive use in the preparation of wetting and dispersing agents and enters into many syntheses.

15. Dimethylaniline is widely used as what?
a) Rubber
b) Dyes
c) Explosives
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Dimethylaniline is widely used as an intermediate in the manufacture of dyes, rubber accelerators, explosives, and some medical products. Such important dyes as auramine, malachite green, methyl violet, crystal violet, and methylene blue are derived from dimethylaniline.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn