Unit Processes Questions and Answers – Catalyst – 2

«
»

This set of Unit Processes Questions and Answers for Experienced people focuses on “Catalyst – 2”.

1. What does Fischer-Tropsh reaction produce?
a) Olefins
b) Alkali
c) Aromatics
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The Fischer-Tropsch synthesis may be represented by the following reactions to produce paraffins and olefins.

advertisement

2. Which type of reaction is Fischer-Tropsh reaction?
a) Exothermic
b) Endothermic
c) Neutral
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Fischer-Tropsh reaction is highly exothermic reaction.

3. Which one of the following is the formula standard-state free energies?
a) -dF = 2.303 R log k
b) -dF = RT log k
c) -dF = 2.303 RT log k
d) -dF = 2.303 RT log T
View Answer

Answer: c
Explanation: The equilibrium constants were calculated from the standard-state free energies, -dF = 2.303 RT log k. where R is the gas constant and T the absolute temperature in degrees Kelvin.

4. What happens to dF as T increases?
a) Less positive
b) Less negative
c) More negative
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: dF becomes less negative with increasing temperature, but is still highly negative up to 350°C.

advertisement

5. What is the favourable operating range in terms of temperature constant?
A) Low
b) High
c) Moderate
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The high values of the equilibrium constants indicate that 250-350°C is a favourable operating range.

6. The rate of the synthesis is virtually independent of pressure with cobalt.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The rate of the synthesis is virtually independent of pressure with cobalt, for iron it is almost linear with the pressure (at least up to 675 psi) and approximately proportional to the partial pressures of carbon monoxide and hydrogen.

7. What is the order of reaction over Iron catalyst?
a) Zero
b) First
c) Second
d) Third
View Answer

Answer: b
Explanation: The reaction over iron catalysts is approximately first order.

advertisement

8. Arrhenius constant ‘A’ is dependent on temperature.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Arrhenius constant ‘A’ is a temperature-independent rate constant.

9. What is meant by ‘E’ in the Arrhenius equation?
a) Arrhenius equation
b) Pressure
c) Activation energy
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: ‘E’ the over-all activation energy, and ‘T’ the absolute temperature.

10. What happens to the rate of reaction as particle size increases?
a) Increases
b) No change
c) Decreases
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The rate of reaction on fused or sintered iron increases with decreasing particle size. The increase is approximately linear with increase in external surface area for large particles, but appears to reach a limiting value when the particle size becomes small.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes for Experienced people, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn