Unit Processes Questions and Answers – Hydrolysis Definition and Scope

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Hydrolysis Definition and Scope”.

1. The term hydrolysis is applied to which type of reactions?
a) Organic
b) Inorganic
c) Both organic and inorganic
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The term hydrolysis is applied to reactions of both organic and inorganic chemistry wherein water effects a double decomposition with another compound, hydrogen going to one component, hydroxyl to the other.

advertisement

2. Acid acts as an accelerating agent in hydrolysis?
a) Yes
b) No
View Answer

Answer: a
Explanation: Acid and alkali are known as accelerating agents.

3. Why is enzyme important for hydrolysis?
a) Fasten reaction
b) Organic catalyst
c) Prepares food
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The enzymes (organic catalysts) are of surpassing importance in vital processes, both animal and plant, especially in preparing food for use in the body, and many of the reactions catalysed by them are hydrolytic.

4. The use of alkali in aqueous solution leads to which type of hydrolytic reaction?
a) Alkali fusion
b) Acidic fusion
c) Alkali hydrolysation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The use of alkali in aqueous solution leads naturally to another type of hydrolytic reaction, namely, alkali fusion, wherein the proportion of alkali is greatly increased and that of water correspondingly reduced.

advertisement

5. Which of the following is a type of hydrolysis?
a) Pure hydrolysis
b) Alkali fusion
c) Hydrolysis with enzymes
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: There are five types of hydrolysis: Pure hydrolysis where water alone, Hydrolysis with aqueous acid, dilute or concentrated, Hydrolysis with aqueous alkali, dilute or concentrated, Alkali fusion, with little or no water but at high temperatures, and Hydrolysis with enzymes as catalysts.

6. Hydrolysis can be divided into which type of phase?
a) Vapour phase
b) Liquid phase
c) Vapour & Liquid phase
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Hydrolysis can be further classified into vapour and liquid phases.

7. Only oxidation is involved in hydrolysis.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Hydrolysis involves both oxidation and reduction.

advertisement

8. What is the condition for effective hydrolysis?
a) High temperature
b) Pressure
c) Both high temperature and pressure
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Although the word hydrolysis means decomposition by water, cases in which water unaided brings about effective hydrolysis are rare, and high temperatures and pressures are usually necessary even then.

9. The Grignard reagent hydrolysis completely in water.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The Grignard reagent, so useful in synthesis, is hydrolysed quickly and completely by water, as are the less manageable zinc alkyls and other organometallic compounds.

10. Which of the following is used as an accelerating agent?
a) Acid
b) Alkali
c) Enzyme
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: For complete and speedy reaction, an accelerating agent of some kind is nearly always indispensable, whatever the mechanism of its reaction may be. The most important of these are alkalies, acids, and hydrolysing enzymes, although ion-exchange resins! have also been used.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn