Unit Processes Questions and Answers – Esters of Inorganic Acids

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Esters of Inorganic acids”.

1. Which of the following is an ester of inorganic acid?
a) Sulfuric acid
b) Phosphoric acid
c) Silicic acid
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The commercially important esters of inorganic acids are those of nitric, sulfuric, phosphoric, and silicic acids. The nitrates of glycerol and cellulose are among the oldest of synthetic chemical products. They are prepared by the direct esterification of the alcohol by nitric acid.

advertisement

2. The nitration is carried out in only homogeneous phase.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The nitration may be carried out in either a homogeneous or a heterogeneous reaction system.

3. What is a mixed acid?
a) HCl+ HNO3
b) H2SO4+HCl
c) H2SO4+ HNO3
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: A mixed acid, which is a mixture of nitric and sulfuric acids and may contain water or sulphur trioxide, the concentrations of these being accurately adjusted to give the desired degree of nitration.

4. What is done to avoid polymerization of the hydrocarbons?
a) Low temperature
b) High heat
c) Catalyst
d) High temperature
View Answer

Answer: a
Explanation: To avoid polymerization and isomerization of the hydrocarbons, the temperature is kept relatively low, usually from 0-40°C.

advertisement

5. Complete the following reaction: C2H5OH + HNO3 ——> C2H5ONO2 + H2O.
a) C2H5ONO3
b) C2H5ONH2
c) C2H5ONO2
d) C2H5NO2
View Answer

Answer: c
Explanation: C2H5OH + HNO3 ——> C2H5ONO2.

6. “Care must be taken to achieve uniformity of nitration”.
a) True
b) False.
View Answer

Answer: a
Explanation: In carrying out the reaction, care must be taken to achieve uniformity of nitration, since the value of the product is largely dependent on its approach to homogeneity.

7. What is the use of monosulphates?
a) Drying agent
b) Detergent
c) Catalyst
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The monosulfates, have a wide range of uses as detergents and wetting agents.

advertisement

8. Phosphates are prepared by the reaction of what?
a) Phosphorus pentachloride
b) Phosphorus oxychloride
c) Phosphorus pentachloride & oxychloride
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Phosphates are prepared by the reaction of phosphorus pentachloride or phosphorus oxychloride with the appropriate alcohol or phenol.

9. What is the formula of sulphur analogue of phosphorus oxychloride?
a) PSCl3
b) PSCl5
c) PSCl2
d) PCl2S
View Answer

Answer: a
Explanation: If the sulphur analogue of phosphorus oxychloride, PSCl3, is caused to react with an alcohol, or its sulphur analogue, a mercaptan, the corresponding thioester is obtained.

10. By adjusting the strength of the sulfuric acid solution, the absorption may be made selective.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: By adjusting the strength of the sulfuric acid solution, the absorption may be made selective, so that certain unsaturated hydrocarbons may be removed from a mixture of olefins.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn