Chemical Engineering Questions and Answers – Energy Balances for Closed, Steady-State Systems

This set of Chemical Engineering question bank focuses on “Energy Balances for Closed, Steady-State Systems”.

1. What is ∆E for a steady-state system?
a) Positive
b) Negative
c) Zero
d) Cannot say
View answer

Answer: c
Explanation: Change in internal energy for a steady-state system is always zero.

2. 5 J of heat is supplied to a steady state system, what is the work done by the system?
a) – 5 J
b) 5 J
c) 0
d) 10 J
View answer

Answer: b
Explanation: 0 = 5 – W, => W = 5 J.

3. 10 J of heat is taken off from a steady state system, what is the work done on the system?
a) – 10 J
b) 10 J
c) – 5 J
d) 5 J
View answer

Answer: b
Explanation: 0 = – 10 + W, => W = 10 J.
advertisement
advertisement

4. 10 J of work is done on a steady state system, what is the heat supplied to the system?
a) – 10 J
b) 10 J
c) 5 J
d) 0
View answer

Answer: a
Explanation: 0 = 10 + Q, => Q = – 10 J.

5. 15 J of work is done by a steady state system, what is the heat supplied to the system?
a) – 15 J
b) 15 J
c) 10 J
d) – 10 J
View answer

Answer: b
Explanation: 0 = – 15 + Q, => Q = 15 J.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. 10 J of heat and 5 J of work is supplied to a system and 20 J of heat is taken out, then the system is which of the following?
a) Steady state
b) Unsteady state
c) Closed
d) None of the mentioned
View answer

Answer: b
Explanation: ∆E = 10 + 5 – 20 = – 5 J which is not equal to zero, so the system is unsteady state system.

7. 15 J of heat and 10 J of work is supplied to a system and 25 J of heat is taken out, then the system is which of the following?
a) Steady state
b) Unsteady state
c) Closed
d) None of the mentioned
View answer

Answer: a
Explanation: ∆E = 15 + 10 – 25 = 0, so the system is steady state system.
advertisement

8. 15 J of heat is supplied to a system and 15 J of work is done on the system, then the system is which of the following?
a) Steady state
b) Unsteady state
c) Closed
d) None of the mentioned
View answer

Answer: b
Explanation: ∆E = – 15 – 15 = – 30 J, which is not equal to zero, so the system is unsteady state system.

9. 1 J of heat is supplied to the system and 1 kJ of work is done by the system, then the system is which of the following?
a) Steady state
b) Unsteady state
c) Closed
d) None of the mentioned
View answer

Answer: b
Explanation: ∆E = 1 – 1000 = – 999 J, which is not equal to zero, so the system is unsteady state system.
advertisement

10. 10 J of work and 5 J of heat is supplied to the system, then the system is which of the following?
a) Steady state
b) Unsteady state
c) Closed
d) None of the mentioned
View answer

Answer: b
Explanation: ∆E = 10 + 5 = 15 J, which is not equal to zero, so the system is unsteady state system.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Chemical Engineering.

To practice Chemical Engineering question bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.