Electronic Devices and Circuits Questions and Answers – The Common Drain Amplifier

«
»

This set of Electronic Devices and Circuits Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “The Common Drain Amplifier”.

1. Output Impedance of Common Drain Amplifier is______________
a) RS+rd
b) RS
c) RS || rd
d) RS||1/gm
View Answer

Answer: d
Explanation: By using ac equivalent of FET, gm Vgs is made 0. On observing the circuit from output side, ZO=Vo/Io
But Io = Vo((1/rd)+(1/RS)+(gm)),
=> ZO=Vo/Vo((1/rd)+(1/RS)+(gm))= rd |(|RS |)|1/gm
ZO=RS||1/gm.
advertisement

2. A Common drain amplifier is designed using fixed bias configuration, what is its input impedance?
a) RD + rd
b) RG
c) RD || rd
d) 0
View Answer

Answer: b
Explanation: From the ac small signal model, the input impedance of FET is open circuit.
Gate resistance RG is in parallel with open circuit resulting in Zin=∞||RG=RG.

3. Which of the following is true about Common Drain amplifier?
a) It has low input impedance
b) It has high output impedance
c) Infinite gain
d) Output will be same as input
View Answer

Answer: d
Explanation: The voltage gain for a Common Drain Amplifier, Av=1, hence the output at the source terminal follows the input provided to the gate terminal.

4. A sinusoidal signal has 1.5V at t=2S, If this signal is given to Common drain amplifier, what will be its output at t=2S?
a) 7.5V
b) -7.5V
c) 0
d) 1.5V
View Answer

Answer: d
Explanation: Input at t=2S is 1.5V, |Av|=1
=>output=1×1.5V=1.5V.

5. A sine signal with period 2S has a peak of 2V at 0.5S and at 1.5 it was -2V, if this signal is applied to Common drain configured amplifier, What will be the output at t=1S?
a) 2V
b) -2V
c) 0V
d) 1V
View Answer

Answer: c
Explanation: For the given sine signal, since the period is 2S, the value of voltage at t=1S will be 0V and this signal is provided as input to Common drain configured amplifier which follows the input signal. Therefore the output will be 0 at t=1S.
advertisement

6. Which of the following is true about the effects of rd in Drain amplifier?
a) rd Increases output impedance
b) rd Decreases output impedance
c) Output impedance remains the same
d) rd Increases input impedance
View Answer

Answer: b
Explanation: Typically ZO=c||1/gm
But with rd, ZO=RS||1/gm||rd,
Hence output impedance will decrease.

7. Which of the following is the other name for Common Drain Amplifier?
a) Source Follower
b) Current Booster
c) Voltage booster
d) Voltage limiter
View Answer

Answer: a
Explanation: The voltage gain for a Common Drain Amplifier, Av=1, hence the output at the source terminal follows the input provided to the gate terminal. Hence we call a Common Drain Amplifier as Source follower as the name itself says it the source terminal follows the input signal.

8. While choosing the operating conditions, the Vgs value was set lesser to Vt. What will the output if the FET is made to work as Source Follower?
a) 0
b) Same as the input
c) Same as input but phase reversed
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: a
Explanation: If FET is needed to work as an amplifier, then the bias point must lie on Saturation, but in the above case the FET is operating in cut-off resulting in off condition.
Hence output will be 0.

9. What will be the gain value of FET if gmo=0?
a) 0
b) 1
c) 2
d) Infinite
View Answer

Answer: a
Explanation: Av=gm RS/(1+gm RS) but gm is having linear relationship with gmo.
Since gmo=0, voltage gain will be zero resulting in 0 Output.
advertisement

10. If gm=0.5mS, RS=2KΩ, determine ZO for source follower?
a) 2KΩ
b) 1KΩ
c) 3KΩ
d) 1.5KΩ
View Answer

Answer: b
Explanation: ZO=RS||1/gm
=>1/gm=1/0.5mS=>2KΩ
2KΩ||2KΩ=1KΩ,
=>ZO=1KΩ.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electronic Devices and Circuits.

To practice all areas of Electronic Devices and Circuits, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn