Unit Processes Questions and Answers – Preparations

«
»

This set of Unit Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Preparations”.

1. Amyl alcohols are prepared from what?
a) Chloropentanes
b) Chlorohexane
c) Chloroethane
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Preparation of Amyl Alcohols from Chloropentanes.

advertisement

2. Chlorination of pentane gives which type of chloride in preparation of amyl chloride?
a) Primary
b) Secondary
c) Tertiary
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Two pentanes (normal and iso) serve as starting products for chlorination, and these give rise to primary, secondary, and tertiary chlorides.

3. The cracking of what produces olefin gases?
a) Fats
b) Petroleum
c) Amide
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The cracking of petroleum, especially vapour-phase cracking, produces tremendous volumes of olefin gases, which are now extensively used as raw materials for alcohol production.

4. How is complex olefin produced?
a) High pressure
b) High temperature
c) Low temperature
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The more complex the olefin, the lower the temperature and pressure at which reaction will take place.

5. How to increase the yield of alcohol?
a) High pressures
b) Dilute acid
c) High temperature
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Some processes use dilute acid under high pressures, an increased yield of alcohol being obtained with a corresponding decreased yield of ether.

advertisement

6. What is produced in ‘The Shell Process’?
a) Methanol
b) Ethanol
c) Propanol
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The Shell Process.2 The production of ethanol by the direct addition of water to ethylene is being carried out successfully on a commercial scale.

7. What catalyst is used in Shell process?
a) Nickel
b) Xanthium
c) Aluminium
d) Celite
View Answer

Answer: d
Explanation: In the Shell process a phosphoric acid-on Celite catalyst is used in the reaction.

8. What condition is/are favourable for hydration of ethylene?
a) High pressure
b) Low temperature
c) High steam: ethylene ratios
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The direct hydration of ethylene is an equilibrium reaction which is favoured by low temperatures, high pressures, and high steam: ethylene ratios.

9. What happens to the catalytic activity as temperature increases?
a) Increases
b) Decreases
c) No change
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The catalytic activity of the phosphoric acid catalyst increases with increasing temperature, decreases with increasing pressure because of lower concentration, and decreases with high steam: ethylene ratios at high pressures because of moisture absorption.

advertisement

10. The equilibrium concentration of ethyl alcohol decreases with an increase in temperature.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The equilibrium concentration of ethyl alcohol decreases rapidly with an increase in temperature while the activity of the catalyst increases.

11. The ethylene purity is a function of what?
a) Feed purity
b) Vent rate
c) Both feed purity and vent rate
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The ethylene purity in the recycle is a function of feed purity and vent rate.

12. What is prepared when propylene is chlorinated?
a) Alkyl chloride
b) Allyl chloride
c) Aromatic chloride
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: When propylene is chlorinated at temperatures above 200°C, yields of 85-90 per cent of ally I chloride are obtained.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Unit Processes.
To practice all areas of Unit Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn