Chemical Process Calculation Questions and Answers – Energy Balances – Work – I

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Energy Balances – Work – I”.

1. _____________ is the form of energy that represents a transfer of energy between the system and surrounding.
a) Potential energy
b) Kinetic energy
c) Work
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Work is the form of energy that represents a transfer of energy between the and surrounding.
advertisement

2. Work ______ be stored.
a) Can
b) Can not
c) always can
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Work cannot be stored.

3. Work is a ______________ variable.
a) Path
b) State
c) Neither Path nor State
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Work is a Path variable.

4. When surrounding perform a work on the system, work is
a) Positive
b) Negative
c) Zero
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When surrounding perform a work on the system, work is Positive.
advertisement

5. Work is negative when ________ performs a work on the ____________________
a) System, Surrounding
b) Surrounding, System
c) System, System
d) Surrounding, Surrounding
View Answer

Answer: a
Explanation: Work is negative when System performs a work on the surrounding.

6. Which one is not a type of work?
a) Mechanical work
b) Electrical work
c) Shaft work
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Mechanical, Electrical and Shaft are kind of work.

7. _______________ work that occurs because of a ________ force that moves the boundary of a system.
a) Mechanical, Mechanical
b) Electrical, Electrical
c) Shaft, Shaft
d) Flow, Flow
View Answer

Answer: a
Explanation: Mechanical work that occurs because of a Mechanical force that moves the boundary of a system.
advertisement

8. If a system generates electric current and the current is passed through a resistance outside the system. The work done is
a) Positive
b) Negative
c) Zero
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Work is done on the surrounding.

9. If electric work is done inside the system because of an applied voltage from outside the system, work done is ______________
a) Positive
b) Negative
c) Zero
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: This time work is done on the system.

10. _________ occurs when an electric current passes through an electric resistance in the circuit.
a) Mechanical work
b) Electrical work
c) Shaft work
d) Flow work
View Answer

Answer: b
Explanation: Electrical work occurs when an electric current passes through an electric resistance in the circuit.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn