Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Classification of Transducers

«
»

This set of Biomedical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Classification of Transducers”.

1. Which type of transducer requires energy to be put into it in order to translate changes due to the measurand?
a) active transducers
b) passive transducers
c) powered transducers
d) local transducers
View Answer

Answer: b
Explanation: Passive transducers are transducers that require energy to translate changes due to the measurand. Active transducers convert one form of energy directly into another. For example photovolatic cell in which light energy is converted into electrical energy.
advertisement

2. Active transducers work on the principle of ________
a) energy conversion
b) mass conversion
c) energy alteration
d) volume conversion
View Answer

Answer: a
Explanation: Active transducers work on the principle of energy conversion. They convert one form of energy to another. They don’t require any power to operate.

3. Accuracy is ______
a) ability of the transducer or sensor to see small differences in reading
b) ability of the transducer or sensor to see small differences in reading
c) algebraic difference between the indicated value and the true or theoretical value of the measurand
d) total operating range of the transducer
View Answer

Answer: c
Explanation: Accuracy describes the algebraic difference between the indicated value and the true or theoretical value of the measurand. Resolution is the ability of the transducer or sensor to see small differences in reading. Precision refers to the degree of repeatability of a measurant.
advertisement
advertisement

4. The smallest change in measurant that will result in a measurable change in the transducer output is called _______
a) offset
b) linearity
c) resolution
d) threshold
View Answer

Answer: d
Explanation: The threshold of the transducer is the smallest change in measurant that will result in a measurable change in the transducer output. Offset is the output that will exist when it should be zero. Linearity shows closeness of a transducer’s calibration curve to a specific straight line with in a given percentage of full scale output.

5. Unwanted signal at the output due either to internal sources or to interference is called ________
a) offset
b) noise
c) drift
d) threshold
View Answer

Answer: b
Explanation: Noise is the unwanted signal at the output due either to internal sources or to interference. Offset is the output that will exist when it should be zero. The threshold of the transducer is the smallest change in measurant that will result in a measurable change in the transducer output.
advertisement

6. The ability of the sensor to see small differences in reading is called ______
a) resolution
b) drift
c) offset
d) linearity
View Answer

Answer: a
Explanation: The ability of the sensor to see small differences in reading is called the resolution of the sensor. Offset is the output that will exist when it should be zero. Linearity shows closeness os a transducer’s calibration curve to a specific straight line with in a given percentage of full scale output.

7. Change is signal over long period of time is called _______
a) noise
b) offset
c) hysteresis
d) drift
View Answer

Answer: d
Explanation: Drift indicated a change of base line or of sensitivity with time, temperature etc. Drift is basically the change in a signal over long period of time. Noise is the unwanted signal at the output due either to internal sources or to interference. Offset is the output that will exist when it should be zero.
advertisement

8. Linearity of transducer is ___________
a) Closeness of the transducer’s calibration curve to a special curved line within a given percentage of full scale output
b) Closeness of the transducer’s calibration curve to a special straight line within a given percentage of full scale output
c) Closeness of the transducer’s calibration curve to a special straight line within a given percentage of half scale output
d) Closeness of the transducer’s calibration curve to a special curved within a given percentage of half scale output
View Answer

Answer: b
Explanation: Linearity of transducer is closeness of the transducer’s calibration curve to a special straight line within a given percentage of full scale output. Basically, it reflects that the output is in some way proportional to the input. A linear sensor produces an output value which is directly proportional to the input.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

advertisement

To practice all areas of Biomedical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter