Pulp & Paper Questions and Answers – Nomenclature

«
»

This set of Pulp and Paper Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Nomenclature”.

1. _________ are basic sugars that cannot be easily hydrolyzed in smaller units, are classified according to the noumber of C atoms in the molecule.
a) Polysaccharides
b) Monosaccharides
c) Ketoses
d) Aldoses
View Answer

Answer: b
Explanation: They are classified according to the number of C atoms in the molecule. The monosaccharides are basic sugars that cannot be easily hydrolyzed into smaller units.
advertisement

2. Classification is utilized for carbohydrates with carbon atoms; that is, with trioses, tetroses, pentoses, hexoses and heptoses.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: With trioses, tetroses, pentoses, hexoses, and heptoses. Classification is utilized for carbohydrates with three to 7 carbon atoms.

3. _________ are monosaccharides that have an aldehyde when in the acyclic form when hemiacetal form is not present.
a) Ketoses
b) Hydroses
c) Glucose
d) Aldoses
View Answer

Answer: d
Explanation: Aldose is a monosaccharide (a simple sugar) that has only 1 aldehyde (−CH=O) group per molecule, whereas ketose has a ketone group. The chemical formula forms like Cn(H2O)n.

4. _________ are monosaccharides with a ketone when they are in the acyclic form.
a) Ketoses
b) Hydroses
c) Glucose
d) Aldoses
View Answer

Answer: a
Explanation: A ketose is a mono saccharide containing 1 ketone group per molecule With 3 carbon atoms, di-hydroxyacetone is the simplest of all ketoses and is the only 1 having no optical activity. Ketoses can isomerize in an aldose when the carbonyl group is situated at the end of the molecule.
advertisement

5. _________ is an example of an aldohexose, and fructose is an example of a ketohexose or hexulose, a 6-carbon ketose.
a) Aldaric
b) Pentoses arbinose
c) Xylose
d) Glucose
View Answer

Answer: d
Explanation:Glucose is a sugar with the molecular formula C6H12O6. The name “glucose” depict “sweet wine, must”.

6. If the terminal R-CH2OH at the C-6 position of an aldose is oxidized to a -COOH, then the mono saccharide is identified as _________ acid.
a) Aldaric
b) Pentoses arbinose
c) Uronic
d) Glucose
View Answer

Answer: c
Explanation: Uronic acids are a array of sugar acids which contains both carbonyl and carboxylic acid functional groups. Sugars in which the terminal carbon’s hydroxyl group has been oxidized to a carboxylic acid.

7. If the aldehyde is oxidized to a -COOH, the compound is denoted to as an _________ acid.
a) Aldonic
b) Aldaric
c) Uronic
d) Glucose
View Answer

Answer: a
Expanation: An aldonic acid’s any of a array of sugar acids obtained by oxidation of the aldehyde functional group of an aldose to form a -COOH functional group. The general chemical formula is HOOC-ₙ-CH₂OH.
advertisement

8. If both terminal C atoms are oxidized to -COOH, the compound is referred to as an _________ acid.
a) Aldonic
b) Aldaric
c) Uronic
d) Glucose
View Answer

Answer: b
Explanation: If both terminal C atoms are oxidized to -COOH, the compound is called as an aldaric acid.

9. Mono saccharide contains of particular importance in woody plant cell wall polysaccharides are not the pentoses, arabinose and xylose.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Monosaccharides (e.g. glucose) and disaccharides (e.g. sucrose) are comparatively small molecules. They are generally known as sugars. Other carbohydrate molecules are very large (polysaccharides such as starch and cellulose).

10. The hexoses glucose, mannose, and galactose; and the uronic acid, glucuronic acid; these structures are shown with the hemicelluloses.
a) Hemicelluloses
b) L- Glucose
c) D- Glucose
d) Erythrocytes
View Answer

Answer: a
Explanation: The hexoses glucose, mannose, and galactose; and the uronic acid, glucuronic acid; these structures are shown with the hemicelluloses.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn