Noun Phrases Questions and Answers

This set of English Grammar Exercises (MCQs) focuses on “Noun Phrases”.

1. Identify noun phrase used in the given sentence from the options given.
All the children went to the park yesterday.
a) yesterday
b) All the children
c) went to
d) went to the park yesterday
View Answer

Answer: b
Explanation: The noun in the above sentence is a phrase containing a noun along with some modifiers. Here, “all the children” is the phrase that functions as the main subject in the sentence. Thus, it is the noun phrase in the sentence.

2. Identify the noun phrase in the given sentence.
Two of the puppies were adopted.
a) Two of
b) were adopted
c) Two of the puppies
d) the puppies
View Answer

Answer: c
Explanation: Noun phrase are the grouped words used as the subject or object of the sentence. It is also called the ‘headword’. Here, “two of the puppies” is the phrase on which the sentence is built upon. Thus, it is the noun phrase in the given sentence.

3. The noun phrase used in the below sentence is _____________________
The quick brown fox jumped over the fence.
a) quick brown fox
b) brown fox
c) jumped over
d) the fence
View Answer

Answer: a
Explanation: The noun phrase in a sentence is usually a group of words which acts as a subject. Here, “quick brown fox” is the noun phrase about which the entire sentence talks about.
advertisement
advertisement

4. Choose the noun phrase in the given sentence.
The old woman walked with difficulty.
a) walked with
b) The old woman
c) with difficulty
d) walked with difficulty
View Answer

Answer: b
Explanation: In the given sentence, the main subject or noun is “the old woman”. This noun is the phrase on which the entire predicate depends on. Thus, it is the noun phrase in the above sentence.

5. Identify the noun phrase used in the given sentence from the options given.
The little box had a lot of jewels inside it.
a) lot of jewels
b) The little box
c) inside it
d) had a lot
View Answer

Answer: b
Explanation: The subject/noun here is, “the little box”. It is actually a phrase with a noun along with its modifiers. It is hence the noun phrase that is used as a ‘headword’ in the sentence. Also, the phrase, ‘inside it’ is the prepositional phrase in the sentence.

6. Find the noun phrase in the given sentence.
The shop at the opposite lane caught fire today morning.
a) at the opposite lane
b) caught fire today morning
c) The shop at the opposite lane
d) today morning
View Answer

Answer: c
Explanation: In the given sentence, “the shop at the opposite lane” is the subject about which the entire sentence talks about. It is followed by the verb “caught fire” and the adverb phrase “today morning”. Since the phrase along with the noun “the shop at the opposite lane” is the subject here, it acts as the noun phrase.

7. What is the noun phrase in the given sentence?
The first two batsmen of the team scored a century.
a) batsmen of the team
b) The first two batsmen
c) scored a century
d) the team scored a century
View Answer

Answer: b
Explanation: The entire sentence given talks about the phrase “the first two batsmen”. The phrase describes about the subject being talked about. Hence, it is the noun phrase. It is followed by an adjective phrase “of the team” and the verb “scored”.
advertisement

8. Identify the noun phrase in the sentence given.
The dress had a lot of colours in it.
a) The dress
b) lot of colours
c) a lot of
d) colours
View Answer

Answer: a
Explanation: Here, the sentence talks about the dress, which is the subject or noun of the given sentence. Sometimes, a noun phrase is simply a noun upon which the whole predicate is built upon. Thus, the noun phrase (the simple noun phrase) here is “the dress”.

9. The noun phrase in the given sentenceis _____
Will you help the poor people by giving them food?
a) Will you help
b) them food
c) the poor people
d) by giving
View Answer

Answer: c
Explanation: Here, the noun phrase is “the poor people”. It performs the role of the main subject in the sentence given around which the rest of the sentence revolves. Thus, it is the noun phrase. The adverb phrase here is “by giving them food”.
advertisement

10. The word ‘the workers’ is the noun phrase in the given sentence. State whether this sentence is true/false.
The big rock near the road will be broken by the workers tomorrow.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Here, “The big rock” is the subject/ noun acting as the noun phrase. It is followed by a prepositional phrase “near the road”. The sentence is followed by the verb “broken” and the object “the workers”. Hence, the noun phrase here is “the big rock” and not “the workers’” since it is not the headword or primary subject here. Thus, the given sentence is false.

To practice all topics of English Grammar, here is complete set of 5000+ Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.