Electromagnetic Theory Questions and Answers – Dot and Cross Product

»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Dot and Cross Product”.

1. When two vectors are perpendicular, their
a) Dot product is zero
b) Cross product is zero
c) Both are zero
d) Both are not necessarily zero
View Answer

Answer: a
Explanation: Dot product of two perpendicular vectors is given by A.B = |a||b|cos 90, which is zero. Thus, dot product is zero and vectors are perpendicular.

advertisement

2. The cross product of the vectors 3i + 4j – 5k and –i + j – 2k is,
a) 3i – 11j + 7k
b) -3i + 11j + 7k
c) -3i – 11j – 7k
d) -3i + 11j – 7k
View Answer

Answer: b
Explanation: Cross product of two vectors is, A X B = (a2*b3 – b2*a3)i – (a1*b3 – b1*a3)j + (a1*b2 – b1*a2)k. Using the formula, the answer can be calculated.

3. Which of the following are not vector functions in Electromagnetics?
a) Gradient
b) Divergence
c) Curl
d) There is no non- vector functions in Electromagnetics
View Answer

Answer: d
Explanation: Since all the coordinates in electromagnetic are space coordinates, direction and magnitude both are important. Thus all functions are vector only.
advertisement
advertisement

4. The work done of vectors force F and distance d, separated by angle θ can be calculated using,
a) Cross product
b) Dot product
c) Addition of two vectors
d) Cannot be calculated
View Answer

Answer: b
Explanation: Force is a vector quantity, whereas distance is scalar. Work is defined as the product of force and distance, which is given by dot product.

5. Find whether the vectors are parallel, (-2,1,-1) and (0,3,1)
a) Parallel
b) Collinearly parallel
c) Not parallel
d) Data insufficient
View Answer

Answer: c
Explanation: Two vectors are parallel when their cross product is zero. Since their cross product is 4i + 2j – 6k (non-zero), the vectors are not parallel.
advertisement

6. Lorentz force is based on,
a) Dot product
b) Cross product
c) Both dot and cross product
d) Independent of both
View Answer

Answer: b
Explanation: Lorentz force is given by, F = q (v x B).Thus cross product is the answer.

7. Electromagnetic forces are defined by
a) Fleming’s right hand rule
b) Fleming’s left hand rule
c) Faraday’s law
d) Ampere law
View Answer

Answer: b
Explanation: The three left hand fingers denote electric field, magnetic field and wave propagation in free space, analogous to force, magnetic field and current respectively in any conductor.
advertisement

8. The dot product of two vectors is a scalar. The cross product of two vectors is a vector. State True/False.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Dot product is an algebraic operation that takes two equal length sequences and returns a scalar. Cross product is a binary operation that calculates area of two vectors, thus vector quantity.

9. Which of the Pythagorean Theorem is valid in Electromagnetics?
a) |dot product| + |dot product| = 1
b) |cross product| – |cross product| = 1
c) |dot product|2 + |cross product|2 = 1
d) |dot product| + |cross product| = 0
View Answer

Answer: c
Explanation: Option |dot product|2 + |cross product|2 = 1 gives |cos|2 + |sin|2 = 1, which is the right answer.
advertisement

10. Which of the following is not true?
a) A . (B . C) = scalar value
b) A . (B x C) = scalar value
c) A x (B . C) = scalar value
d) A x (B x C) = vector value
View Answer

Answer: c
Explanation: Cross product of dot product of two vectors is a vector value.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter