Electromagnetic Theory Questions and Answers – Dielectrics

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Dielectrics”.

1. A dielectric is always an insulator. But an insulator is not necessarily a dielectric. State True/False.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: For a material to be dielectric, its permittivity should be very high. This is seen in insulators. For a material to be insulator, the condition is to have large band gap energy. However, this is not necessary for a dielectric.
advertisement

2. Identify a good dielectric.
a) Iron
b) Ceramics
c) Plastic
d) Magnesium
View Answer

Answer: b
Explanation: Iron and magnesium are metals. Hence they need not be considered. Both ceramics and plastic are insulators. But dielectric constant is more for ceramics always. Hence ceramics is the best dielectric.

3. A dielectric can be made a conductor by
a) Compression
b) Heating
c) Doping
d) Freezing
View Answer

Answer: b
Explanation: On increasing the temperature, the free electrons in an insulator can be promoted from valence to conduction band. Gradually, it can act as a conductor through heating process. This condition is called dielectric breakdown, wherein the insulator loses its dielectric property and starts to conduct.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Find the dielectric constant for a material with electric susceptibility of 4.
a) 3
b) 5
c) 8
d) 16
View Answer

Answer: b
Explanation: The electric susceptibility is given by χe = εr – 1. For a susceptibility of 4, the dielectric constant will be 5. It has no unit.

5. For a dielectric which of the following properties hold good?
a) They are superconductors at high temperatures
b) They are superconductors at low temperatures
c) They can never become a superconductor
d) They have very less dielectric breakdown voltage
View Answer

Answer: b
Explanation: Superconductors are characterised by diamagnetism behaviour and zero resistivity, which true for a dielectric. They occur only at low temperature. Thus a dielectric can become a superconductor at low temperatures with very high dielectric breakdown voltage.
advertisement

6. The magnetic field which destroys the superconductivity is called
a) Diamagnetic field
b) Ferromagnetic field
c) Ferrimagnetic field
d) Critical field
View Answer

Answer: d
Explanation: Critical field is that strong magnetic field which can destroy the superconductivity of a material. The temperature at which this occurs is called transition temperature.

7. The magnetic susceptibility in a superconductor will be
a) Positive
b) Negative
c) Zero
d) Infinity
View Answer

Answer: b
Explanation: Due to perfect diamagnetism in a superconductor, its magnetic susceptibility will be negative. This phenomenon is called Meissner effect.
advertisement

8. The superconducting materials will be independent of which of the following?
a) Magnetic field
b) Electric field
c) Magnetization
d) Temperature
View Answer

Answer: b
Explanation: Superconducting materials depends only on the applied magnetic field, resultant magnetization at the temperature considered. It is independent of the applied electric field and the corresponding polarization.

9. Find the mean free path of an electron travelling at a speed of 18m/s in 2 seconds.
a) 9
b) 36
c) 0.11
d) 4.5
View Answer

Answer: b
Explanation: The mean free path is defined as the average distance travelled by an electron before collision takes place. It is given by, d = v x τc, where v is the velocity and τc is the collision time. Thus d = 18 x 2 = 36m.
advertisement

10. Find the velocity of an electron when its kinetic energy is equal to one electron volt (in 105m/s).
Given charge of an electron e = 1.6 x 10-19 and mass of an electron m = 9.1 x 10-31.
a) 3.9
b) 4.9
c) 5.9
d) 6.9
View Answer

Answer: c
Explanation: When the kinetic energy and one electron volt are equal, we can equate mv2/2 = eV. Put e and m in the equation to get velocity v = 5.9 x 105 m/s.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.