Electromagnetic Theory Questions and Answers – S and P Polarised Waves

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “S and P Polarised Waves”.

1. The resultant electric field of a wave with Ex = 3 and Ey = 4 will be
a) 7
b) 1
c) 25
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: The resultant electric field of two electric components Ex and Ey is E = √(Ex2 + Ey2). On substituting for Ex = 3 and Ey = 4, we get E = 5 units.
advertisement

2. In S polarisation, the electric field lies in the plane perpendicular to that of the interface. State True/False
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In the EM wave propagation, the electric and magnetic fields are perpendicular to each other. The S polarised wave is similar to the transverse magnetic (TM) wave, the electric field lies in the plane perpendicular to that of the interface.

3. In P polarisation, the electric field lies in the same plane as the interface. State True/False.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In the EM wave propagation, the electric and magnetic fields are perpendicular to each other. The P polarised wave is similar to the transverse electric (TE) wave, the magnetic field lies in the plane perpendicular to that of the interface or the electric field lies in the same plane as the interface.
advertisement
advertisement

4. The group delay of a wave with phase constant 2.5 units and frequency of 1.2 radian/sec is
a) 3.7
b) 1.3
c) 3
d) 2.08
View Answer

Answer: d
Explanation: The group delay is given by td = β/ω. On substituting for β = 2.5 and ω = 1.2, we get the group delay as td = 2.5/1.2 = 2.08 units.

5. The Brewster angle is valid for which type of polarisation?
a) S polarised
b) P polarised
c) Elliptical
d) Linear
View Answer

Answer: b
Explanation: The Brewster angle is valid for perpendicular polarisation. The P polarised wave is also a type of perpendicular polarisation. In P polarisation, the electric field lies in the plane of the interface.
advertisement

6. Find the reflection coefficient of a wave with an incident electric field of 5 units and reflected electric field of 2 units.
a) 2.5
b) 0.4
c) 0.8
d) 1.2
View Answer

Answer: b
Explanation: The reflection coefficient is the ratio of the reflected electric field to the incident electric field. Thus τ = Er/Ei. On substituting for Ei = 5 and Er = 2, we get τ = 2/5 = 0.4(no unit).

7. The transmission coefficient of a wave with incident and transmitted electric field of 5 and 5 respectively is
a) 0
b) 1
c) 10
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: The transmission coefficient is the ratio of the transmitted electric field to the incident electric field. Thus T = Et/Ei. On substituting for Et = 5 and Ei = 5, we get T = 5/5 = 1(no unit). Simply, when the incident and transmitted field are same, no reflection occurs and the transmission is unity.
advertisement

8. Find the relative permittivity of the medium having a refractive index of 1.6
a) 0.4
b) 2.56
c) 3.2
d) 4.8
View Answer

Answer: b
Explanation: The refractive index is the square root of the relative permittivity. It is given by n = √εr. To get εr, put n = 1.6. We get εr = n2 = 1.62 = 2.56(no unit).

9. Calculate the transmission coefficient of a wave with a reflection coefficient of 0.6
a) 0.6
b) 1
c) 0
d) 0.4
View Answer

Answer: d
Explanation: The transmission coefficient is the reverse of the reflection coefficient. Thus T + τ = 1. On substituting for τ = 0.6, we get T = 0.4. It has no unit.
advertisement

10.The phase constant of a wave propagation with frequency of 35 radian/sec and time delay of 7.5 sec is
a) 4.66
b) 262.5
c) 46.6
d) 26.25
View Answer

Answer: b
Explanation: The group delay expression is td = β/ω. To get β, put ω = 35 and td = 7.5. Thus we get β = td x ω = 7.5 x 35 = 262.5 units.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.