Electromagnetic Theory Questions and Answers – Types of Transmission Lines

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Transmission Lines”.

1. Identify which of the following is not a transmission line?
a) Telephone lines
b) Power transmission
c) Underground cables
d) Cavity resonators
View Answer

Answer: d
Explanation: The types of transmission line are telephone lines, power transmission lines, underground cables, coaxial cables, fibre optic cable transmission etc. Cavity resonators are not transmission lines, they are components that aid maximum transmission.
advertisement

2. The open wire transmission line consists of
a) Conductor
b) Dielectric
c) Both conductor and dielectric
d) Either conductor or dielectric
View Answer

Answer: c
Explanation: The open wire is a common form of transmission line. The open wire consists of conductors. The conductors of such lines are considered to be parallel and separated by a dielectric.

3. Telephone lines and power lines are open wire transmission lines. State true/false.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The open wire lines are long and used for distant wired communication. Such lines are telephone and power lines.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The cable transmission line consists of
a) Conductors
b) Insulators
c) Insulated conductors
d) Insulated conductors with dielectric
View Answer

Answer: d
Explanation: The cable lines are underground transmission lines. The line consists of hundreds of individual paper insulated conductors twisted in pairs and combined inside a protective lead or plastic sheath, which is usually a solid dielectric.

5. The conductors lie perpendicularly with the dielectric in the cable line. State true/false.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In all the transmission lines, the conductors are considered to be parallel with a solid dielectric.
advertisement

6. The coaxial cable consists of
a) Conductors
b) Dielectric
c) Conductor with dielectric
d) Two conductors with dielectric
View Answer

Answer: d
Explanation: The coaxial cable consists of a hollow conductor and the second conductor is located inside and coaxial with the tube. The dielectric may be solid or gaseous.

7. The coaxial cable are used in
a) Telephone cables transmission
b) Power transmission
c) Television signal transmission
d) Short wave transmission
View Answer

Answer: c
Explanation: Practically, the coaxial cables are employed in the transmission of the television signals from the dish antenna to the transponder.
advertisement

8. Identify which is not a type of waveguide.
a) Rectangular
b) Circular
c) Cylindrical
d) Cavity resonator
View Answer

Answer: d
Explanation: Rectangular waveguide is a commonly used waveguide. Cylindrical and circular waveguides are the same. Cavity resonator is not a waveguide.

9. The range of frequencies handled by the waveguides is in
a) Hz
b) KHz
c) MHz
d) GHz
View Answer

Answer: d
Explanation: The waveguides are operated in the GHz range. In particular, the waveguides are active above 6 GHz. The range goes upto several tens of GHz. Beyond this range, the transmission is handled by optic fibre cables.
advertisement

10. The range of frequencies operated by the coaxial cables is in
a) Hz
b) kHz
c) MHz
d) GHz
View Answer

Answer: c
Explanation: Coaxial cables are operated in the MHz range. The main application includes television cable line transmission.

11. The cut off frequency for waveguide operation is
a) 2 MHz
b) 6 GHz
c) 4 MHz
d) 6 MHz
View Answer

Answer: b
Explanation: The waveguides should be operated above the cut off frequency of 6 GHz. This will lead to effective power transmission. At a frequency below this, will lead to attenuation.

12. The highest means of communication is
a) Internet
b) Telephone
c) Television
d) Radio
View Answer

Answer: a
Explanation: Though all the means of communication use the radio frequencies, the internet communication is the fastest. It involves email, voice message, video message etc. The telephone, television and radio use transmission lines for communication through radio frequencies, whereas the internet uses both wired and wireless means. Also it employs optic fibre, which uses light as the medium, since it is faster than the radio signals.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.