Electromagnetic Theory Questions and Answers – Cylindrical Coordinate System

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Spherical Coordinate System”.

1. The cylindrical coordinate system is also referred to as
a) Cartesian system
b) Circular system
c) Spherical system
d) Space system
View Answer

Answer: b
Explanation: The cylindrical coordinates(r,φ,z) is also called as circular system and is used for systems with circular dimensions.
advertisement

2. Transform the vector B=yi+(x+z)j located at point (-2,6,3) into cylindrical coordinates.
a) (6.325,-71.57,3)
b) (6.325,71.57,3)
c) (6.325,73.57,3)
d) (6.325,-73.57,3)
View Answer

Answer: a
Explanation: ρ = √(x2+y2) = √40 = 6.325
Φ = tan-1(y/x) = tan-1(-6/2) = -71.57
z = 3.

3. Cylindrical systems have the following scalar values respectively
a) 1, ρ ,1
b) 1, 1, 1
c) 0,1,0
d) 1,0,0
View Answer

Answer: a
Explanation: The range of radius is one to unity, that of plane angle is one to 360 degree and that of z plane is one to infinity. Thus the minimum scalar factor has to be 1, ρ , 1.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. A charge located at point p (5,30⁰,2) is said to be in which coordinate system?
a) Cartesian system
b) Cylindrical system
c) Spherical system
d) Space system
View Answer

Answer: b
Explanation: The cylindrical system is of the form (ρ, φ, z), which relates the point given in the question.

5. Cylindrical system is employed in waveguides. State True/False.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Cylindrical systems are employed in circular waveguides, whereas Cartesian systems are employed in rectangular waveguides.
advertisement

6. The pressure inside a piston cylinder is a variable of
a) Radius
b) Plane angle
c) Z plane distance
d) Constant, not a variable
View Answer

Answer: c
Explanation: Pressure varies up and down in a cylinder due to suction. Thus it is dependent on the z plane distance of the cylinder.

7. Charges filled inside a cylindrical will possess flux in which direction?
a) Upwards
b) Downwards
c) Laterally outwards
d) Inwards
View Answer

Answer: c
Explanation: The flux due to the charges will act outside the cylinder. Since the cylinder possesses curved surfaces, it will flow laterally outwards.
advertisement

8. Rectangular waveguides dominate the circular waveguides. Find the reason.
a) Low cut-off frequency
b) Easy to design
c) More wave propagation
d) The statement is false
View Answer

Answer: b
Explanation: Due to linear design, the desired dimensions can be easily constructed using rectangular waveguides than circular ones.

9. Transform the spherical system B = (10/r)i + (10cos θ)j + k into cylindrical form at (5, π/2, -2)
a) 2.467i + j + 1.167k
b) 2.467i – j + 1.167k
c) 2.467i – j – 1.167k
d) 2.467i + j – 1.167k
View Answer

Answer: a
Explanation: The equivalent cylindrical form is given by,
B = (10sin θ/r + rcos2θ)i + j + (10cos θ/r –r sin θ cos θ)k
At (5, π/2, -2), r = √(52+-22) = √29
sin θ = 5/√29 and cos θ = -2/√29
Thus, B = 2.467i + j + 1.167k.
advertisement

10. Convert the given rectangular coordinates A(2,3,1) into corresponding cylindrical coordinates
a) (3.21,56.31,1)
b) (3.21,57.31,0)
c) (3.61,57.31,0)
d) (3.61,56.31,1)
View Answer

Answer: d
Explanation: ρ = √(x2+y2) = √13 = 3.61
Φ = tan-1(y/x) = 56.31
z = 1
Thus, A = (3.61,56.31,1).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.