Electromagnetic Theory Questions and Answers – Boundary Conditions

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Boundary Conditions”.

1. The charge within a conductor will be
a) 1
b) -1
c) 0
d) ∞
View Answer

Answer: c
Explanation: No charges exist in a conductor. An illustration for this statement is that, it is safer to stay inside a car rather than standing under a tree during lightning. Since the car has a metal body, no charges will be possessed by it to get ionized by the lightning.
advertisement

2. For a conservative field which of the following equations holds good?
a) ∫ E.dl = 0
b) ∫ H.dl = 0
c) ∫ B.dl = 0
d) ∫ D.dl = 0
View Answer

Answer: a
Explanation: A conservative field implies the work done in a closed path will be zero. This is given by ∫ E.dl = 0.

3. Find the electric field if the surface density at the boundary of air is 10-9.
a) 12π
b) 24π
c) 36π
d) 48π
View Answer

Answer: c
Explanation: It is the conductor-free space boundary. At the boundary, E = ρ/εo. Put ρ = 10-9 and εo = 10-9/36π. We get E = 36π units.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Find the flux density at the boundary when the charge density is given by 24 units.
a) 12
b) 24
c) 48
d) 96
View Answer

Answer: b
Explanation: At the boundary of a conductor- free space interface, the flux density is equal to the charge density. Thus D = ρv = 24 units.

5. Which component of the electric field intensity is always continuous at the boundary?
a) Tangential
b) Normal
c) Horizontal
d) Vertical
View Answer

Answer: a
Explanation: At the boundary of the dielectric-dielectric, the tangential component of the electric field intensity is always continuous. We get Et1 = Et2.
advertisement

6. The normal component of which quantity is always discontinuous at the boundary?
a) E
b) D
c) H
d) B
View Answer

Answer: b
Explanation: The normal component of an electric flux density is always discontinuous at the boundary for a dielectric-dielectric boundary. We get Dn1 = Dn2, when we assume the free surface charge exists at the interface.

7. The electric flux density of a surface with permittivity of 2 is given by 12 units. What the flux density of the surface in air?
a) 24
b) 6
c) 1/6
d) 0
View Answer

Answer: b
Explanation: The relation between electric field and permittivity is given by Dt1/Dt2 = ε1/ε2. Put Dt1 = 12, ε1 = 2 and ε2 =1, we get Dt2 = 12 x 1/ 2 = 6 units.
advertisement

8. The electric field intensity of a surface with permittivity 3.5 is given by 18 units. What the field intensity of the surface in air?
a) 5.14
b) 0.194
c) 63
d) 29
View Answer

Answer: c
Explanation: The relation between flux density and permittivity is given by En1/En2 = ε2/ ε1. Put En1 = 18, ε1 = 3.5 and ε2 = 1. We get En2 = 18 x 3.5 = 63 units.

9. A wave incident on a surface at an angle 60 degree is having field intensity of 6 units. The reflected wave is at an angle of 30 degree. Find the field intensity after reflection.
a) 9.4
b) 8.4
c) 10.4
d) 7.4
View Answer

Answer: c
Explanation: By Snell’s law, the relation between incident and reflected waves is given by, E1 sin θ1 = E2 sin θ2. Thus 6 sin 60 = E2 sin 30. We get E2 = 6 x 1.732 = 10.4 units.
advertisement

10. Find the permittivity of the surface when a wave incident at an angle 60 is reflected by the surface at 45 in air.
a) 1.41
b) 3.5
c) 2.2
d) 1.73
View Answer

Answer: d
Explanation: From the relations of the boundary conditions of a dielectric-dielectric interface, we get tan θ1/tan θ2 = ε1/ε2. Thus tan 60/tan 45 = ε1/1. We get ε1 = tan 60 = 1.73.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.