Electromagnetic Theory Questions and Answers – Magnetic Torque

«
»

This set of Electromagnetic Theory MCQs focuses on “Magnetic Torque”.

1. Find the force that exists in an electromagnetic wave.
a) Electrostatic force
b) Magnetostatic force
c) Lorentz force
d) Electromotive force
View Answer

Answer: c
Explanation: In an electromagnetic wave, the force of the electric and magnetic field both coexist. This is given by F = qE + q(v x B). It is called Lorentz force.
advertisement

2. In an field having a force of 12N and distance 20cm, the torque will be
a) 0.24
b) 2.4
c) 24
d) 12/20
View Answer

Answer: b
Explanation: The torque is defined as the product of the force and distance in a field. Thus T = F x d = 12 x 0.2 = 2.4 units.

3. Find the torque in a conductor having current 2A, flux density 50 units, length 15cm and distance of 8m.
a) 120
b) 240
c) 800
d) 350
View Answer

Answer: a
Explanation: The torque on a conductor is given by T = BILd, where L x d is the area of the conductor. Thus the torque will be, T = 50 x 2 x 0.15 x 8 = 120 units.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The distance of the conductor when the area and length of the conductor is 24m2 and 13.56m.
a) 1.76
b) 2.67
c) 1.52
d) 2.15
View Answer

Answer: a
Explanation: We know that the surface integral is the area component which is the product of two dimensions given by length and distance in a conductor. Thus A = L x d. To get d, d = A/L = 24/13.56 = 1.76 units.

5. The torque on a conductor with flux density 23 units, current 1.6A and area 6.75 units will be
a) 248.4
b) 192.6
c) 175.4
d) 256.9
View Answer

Answer: a
Explanation: The maximum torque on a conductor will be at perpendicular angle ie, at 90. The torque will be given as T = BIA, where B = 23, I = 1.6 and A = 6.75.Thus we get, T = 23 x 1.6 x 6.75 = 248.4 units.
advertisement

6. Consider the conductor to be a coil of turns 60 and the flux density to be 13.5 units, current 0.12A and area 16units. The torque will be
a) 1555.2
b) 1222.5
c) 525.1
d) 255.6
View Answer

Answer: a
Explanation: For a single turn or loop, the torque will be BIA. For N turns, the torque will be T = NBIA, where N = 60, B = 13.5, I = 0.12 and A = 16. Thus T = 60 x 13.5 x 0.12 x 16 = 1555.2 units.

7. The torque of a conductor is defined only in the case when
a) The field is perpendicular to the loop
b) The plane of the loop is parallel to the field
c) The plane of the loop is perpendicular to the current direction
d) The field and the current direction are same
View Answer

Answer: b
Explanation: The torque of a conductor is given by T = NBIA. This equation of the conductor is valid only when the plane of the loop is parallel to the magnetic field applied to it.
advertisement

8. Find the angle at which the torque is minimum.
a) 30
b) 45
c) 60
d) 90
View Answer

Answer: d
Explanation: The torque of a conductor loop is given by T = BIA cos θ. The torque is minimum refers to zero torque. This is possible only when the angle is 90 or perpendicular.

9. The magnetic moment and torque are related as follows
a) T = BM
b) B = TM
c) M = TB
d) T = M
View Answer

Answer: a
Explanation: The torque is defined as the product of the magnetic flux density and the magnetic moment. It is given by T = BM, where M = IA is the magnetic moment.
advertisement

10. Calculate the magnetic moment when a field of B= 51 units is subjected to a torque of 20 units.
a) 0.39
b) 4.2
c) 2.55
d) 3.21
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnetic moment is given by the ratio of the torque and the magnetic flux density. Thus M = T/B, where T = 20 and B = 51 units. We get M = 20/51 = 0.39 units.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice MCQs on all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.