Electromagnetic Theory Questions and Answers – Displacement and Conduction Current

«
»

This set of Electromagnetic Theory Interview Questions and Answers for Experienced people focuses on “Displacement and Conduction Current”.

1. Find the conductivity of a material with conduction current density 100 units and electric field of 4 units.
a) 25
b) 400
c) 0.04
d) 1600
View Answer

Answer: a
Explanation: The conduction current density is given by, Jc = σE. To get conductivity, σ = J/E = 100/4 = 25 units.
advertisement

2. Calculate the displacement current density when the electric flux density is 20sin 0.5t.
a) 10sin 0.5t
b) 10cos 0.5t
c) 20sin 2t
d) 20cos 2t
View Answer

Answer: b
Explanation: The displacement current density is given by, Jd = dD/dt.
Jd = d(20sin 0.5t)/dt = 20cos 0.5t (0.5) = 10cos 0.5t.

3. Find the magnitude of the displacement current density in air at a frequency of 18GHz in frequency domain. Take electric field E as 4 units.
a) 18
b) 72
c) 36
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: Jd = dD/dt = εdE/dt in time domain. For frequency domain, convert using Fourier transform, Jd = εjωE. The magnitude of
Jd = εωE = ε(2πf)E. On substituting, we get 4 ampere.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Calculate the frequency at which the conduction and displacement currents become equal with unity conductivity in a material of permittivity 2.
a) 18 GHz
b) 9 GHz
c) 36 GHz
d) 24 GHz
View Answer

Answer: b
Explanation: When Jd = Jc , we get εωE = σE. Thus εo(2∏f) = σ. On substituting conductivity as one and permittivity as 2, we get f = 9GHz.

5. The ratio of conduction to displacement current density is referred to as
a) Attenuation constant
b) Propagation constant
c) Loss tangent
d) Dielectric constant
View Answer

Answer: c
Explanation: Jc /Jd is a standard ratio, which is referred to as loss tangent given by σ /ε ω. The loss tangent is used to determine if the material is a conductor or dielectric.
advertisement

6. If the loss tangent is very less, then the material will be a
a) Conductor
b) Lossless dielectric
c) Lossy dielectric
d) Insulator
View Answer

Answer: b
Explanation: If loss tangent is less, then σ /ε ω <<1. This implies the conductivity is very poor and the material should be a dielectric. Since it is specifically mentioned very less, assuming the conductivity to be zero, the dielectric will be lossless (ideal).

7. In good conductors, the electric and magnetic fields will be
a) 45 in phase
b) 45 out of phase
c) 90 in phase
d) 90 out of phase
View Answer

Answer: b
Explanation: The electric and magnetic fields will be out of phase by 45 in good conductors. This is because their intrinsic impedance is given by η = √(ωμ/σ) X (1+j). In polar form we get 45 out of phase.
advertisement

8. In free space, which of the following will be zero?
a) Permittivity
b) Permeability
c) Conductivity
d) Resistivity
View Answer

Answer: c
Explanation: In free space, ε = ε0 and μ = μ0. The relative permittivity and permeability will be unity. Since the free space will contain no charges in it, the conductivity will be zero.

9. If the intrinsic angle is 20, then find the loss tangent.
a) tan 20
b) tan 40
c) tan 60
d) tan 80
View Answer

Answer: b
Explanation: The loss tangent is given by tan 2θn, where θn = 20. Thus the loss tangent will be tan 40.
advertisement

10. The intrinsic impedance of free space is given by
a) 272 ohm
b) 412 ohm
c) 740 ohm
d) 377 ohm
View Answer

Answer: d
Explanation: The intrinsic impedance is given by η = √(μo/εo) ohm. Here εo = 8.854 x 10-12 and μo = 4π x 10-7.
On substituting the values, we get η = 377 ohm.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.