Electromagnetic Theory Questions and Answers – Spherical Coordinate System

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Spherical Coordinate System”.

1. Convert the point (3,4,5) from Cartesian to spherical coordinates
a) (7.07,45⁰,53⁰)
b) (0.707,45⁰,53⁰)
c) (7.07,54⁰,63⁰)
d) (0.707,54⁰,63⁰)
View Answer

Answer: a
Explanation: r = √(x2+y2+z2) = √50 = 7.07
Θ = cos-1(z/r) = cos-1(5/5√2) = 45⁰
Φ = tan-1(y/x) = tan-1(4/3) = 53⁰.
advertisement

2. Example of spherical system in the following is
a) Charge in space
b) Charge in box
c) Charge in dielectric
d) Uncharged system
View Answer

Answer: a
Explanation: From a point charge +Q, the electric field spreads in all 360 degrees. The calculation of electric field in this case will be spherical system. Thus it is charge in the space.

3. Spherical systems are employed in waveguides. State True/False
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: There is no waveguide designed spherically to avoid absorption, rather than propagation.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Choose which of following condition is not required for a waveguide to exist.
a) The dimensions should be in accordance with desired frequency
b) Cut-off frequency should be minimum 6GHz
c) The shape should be spherical
d) No specific condition is required for waveguide design
View Answer

Answer: c
Explanation: A waveguide need not be spherical, it has to be rectangular or circular, as it violates the propagation of the wave.

5. Find the spherical coordinates of A(2,3,-1)
a) (3.74, 105.5⁰, 56.13⁰)
b) (3.74, 105.5⁰, 56.31⁰)
c) (3.74, 106.5⁰, 56.13⁰)
d) (3.74, 106.5⁰, 56.31⁰)
View Answer

Answer: b
Explanation: r = √(x2+y2+z2) = √14 = 3.74
Θ = cos-1(z/r) = cos-1(-1/3.74) = 105.5⁰
Φ = tan-1(y/x) = tan-1(3/2) = 56.31⁰.
advertisement

6. Find the Cartesian coordinates of B(4,25⁰,120⁰)
a) (0.845, 1.462, 3.625)
b) (-0.845, 1.462, 3.625)
c) (-8.45, 2.462, 6.325)
d) (8.45, 2.462, 6.325)
View Answer

Answer: b
Explanation: x = r sin θ cos φ = 4 sin25⁰ cos 120⁰ = -0.845
y = r sin θ sin φ = 4 sin 25⁰ sin 120⁰ = 1.462
z = r cos θ = 4 cos 25⁰ = 3.625.

7. The area of sphere can be computed from the sphere volume. State True/False.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: On double integrating the differential volume, the area can be computed for a sphere.
advertisement

8. Given B= (10/r)i+( rcos θ) j+k in spherical coordinates. Find Cartesian points at (-3,4,0)
a) -2i + j
b) 2i + k
c) i + 2j
d) –i – 2k
View Answer

Answer: a
Explanation: r = √(x2+y2+z2) = √25 = 5
Θ = cos-1(z/r) = 1
Φ = tan-1(y/x) = tan-1(-4/3)
Thus, B = -2i + j.

9. The scalar factor of spherical coordinates is
a) 1, r, r sin θ
b) 1, r, r
c) r, r, 1
d) r, 1, r
View Answer

Answer: a
Explanation: The radius varies from unity to infinity, the plane angle from zero to 360 ⁰ and the z plane from (-∞, ∞) .
advertisement

10. Transform the vector (4,-2,-4) at (1,2,3) into spherical coordinates.
a) 3.197i – 2.393j + 4.472k
b) -3.197i + 2.393j – 4.472k
c) 3.197i + 2.393j + 4.472k
d) -3.197i – 2.393j – 4.472k
View Answer

Answer: b
Explanation: r = √(x2+y2+z2) = 3.74
Θ = cos-1(z/r) = cos-1(3/3.74) = 36.7⁰
Φ = tan-1(y/x) = tan-1(2/1) = 63.4⁰
A = (4 sin θ cos φ – 2 sin θ sin φ – 4cos θ)i + (4 cos θ cos φ – 2 cos θ sin φ + 4 sin θ)j + (-4 sin φ – 2 cos φ)k
On substituting r, θ, φ, A = -3.197i + 2.393j – 4.472k.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory , here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.